https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ep-schvalil-opatreni-ktere-ma-zamezit-prodeji-vyrobku-zpusobujicich-odlesnovani
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Evropský parlament schválil opatření, které má zamezit prodeji výrobků způsobujících odlesňování

19.4.2023 17:40 | ŠTRASBURK (ČTK)
Právní předpis se vztahuje na kakao, kávu, palmový olej, sóju, skot, dřevo nebo kaučuk a výrobky, které tyto suroviny obsahují, například čokoládu.
Právní předpis se vztahuje na kakao, kávu, palmový olej, sóju, skot, dřevo nebo kaučuk a výrobky, které tyto suroviny obsahují, například čokoládu.
Evropský parlament dnes schválil opatření, které má zamezit, aby se na unijním trhu prodávaly výrobky a potraviny, jejichž vznik přispěl kdekoli na světě k odlesňování. Právní předpis se vztahuje na kakao, kávu, palmový olej, sóju, skot, dřevo nebo kaučuk a výrobky, které tyto suroviny obsahují, například čokoládu. Předpis musí ještě formálně schválit členské země.
 

Prodejce bude muset před uvedením těchto výrobků na unijní trh ověřit, že nikde na světě nepřispěly k odlesnění půdy nebo znehodnocení lesů, především těch původních, a vydat v této souvislosti prohlášení. Povinností dovozce bude také zkontrolovat, že při vzniku těchto výrobků nebyla narušena práva původních obyvatel daných oblastí. Plnění tohoto požadavku se bude častěji kontrolovat u zemí, u nichž je vysoké riziko odlesňování, zatímco produkty ze zemí s nízkým rizikem budou procházet zjednodušeným postupem.

"Jsem moc rád, že si teď evropští spotřebitelé budou moci s klidným svědomím dopřát šálek zasloužené kávy nebo kousek čokolády, aniž by se nevědomky spolupodíleli na odlesňování," sdělil podle tiskové zprávy EP parlamentní zpravodaj odhlasovaného opatření Christophe Hansen z Evropské lidové strany (EPP). Dodal, že díky schválené právní normě skončí doba, kdy se pultech obchodů v členských zemích objevují výrobky, které přispívají k devastaci deštných pralesů a dalších ekosystémů nebo k ničení živobytí původních obyvatel.

Právní předpis také vítá jeho stínová zpravodajka a zástupkyně levicové frakce Kateřina Konečná (KSČM, GUE/NGL), která podle svých slov už před lety otevřela na půdě evropského parlamentu téma palmového oleje. "Skutečnost, že Evropa se zavázala k tomu, že do ní nebudou přicházet produkty, které přispěly k odlesňování, je podle mě strašně důležitá," řekla novinářům Zalitovala ale, že nařízení nezakazuje finančním institucím, aby poskytovaly prostředky korporacím, které se na odlesňování podílí. Opatření kladně hodnotí také český europoslanec Stanislav Polčák (STAN) z poslanecké skupiny evropských lidovců, který normu při rozhovoru s novináři označil za první podobnou legislativu celosvětového významu.

Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO) odhaduje, že jen v období mezi lety 1990 až 2020 bylo odlesněno území o rozloze 420 milionů hektarů, což je plocha srovnatelná s rozlohou celé Evropské unie. Podle Světového fondu na ochranu přírody (WWF) přitom odlesňování, k němuž dochází hlavně v tropech a subtropech, škodí nejen planetě, ale i zdraví lidí.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (11)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jaroslav Řezáč

19.4.2023 19:19
Nejlepší způsob jak s tím naložit je zrušit Unii
Odpovědět
ss

smějící se bestie

19.4.2023 19:32 Reaguje na Jaroslav Řezáč
1*
Odpovědět
RV

Richard Vacek

19.4.2023 19:36
Naštěstí vliv EU na svět rychle klesá, tak ty nesmysly nemusí brát rozumné okolí v úvahu:
https://www.aei.org/carpe-diem/real-world-gdp-through-2030/
Odpovědět
TS

Tonda Selektoda

19.4.2023 20:43
Předpis prý musí ještě formálně schválit členské země €U a tím zavést jejich exteritoriální právo na sankce proti producentům kávy, kakaa, dobytka, atd. Samozřejmě, ze států, které nejsou členy €U. Je zajímavé, že v seznamu nefigurují biopaliva. Možná jsem zaspal a biopaliva se již v €U nepoužívají, a proto jsou již lesy v nějaké daleké Tramtárii před kácením zachráněny…
Odpovědět
FB

František Balco

19.4.2023 22:00
Tak motorovou pilu jsem naštěstí již koupil dříve. Holiny mají u nás na svědomí jednoznačně politici. Takže očekávám, že s nimi EU náležitě zatočí. Zkusil jsem kakaovým bobem porazit strom. Zjistil jsem, že na nic jiného, než na přípravu kakaa se nehodí. Takže - kde je problém?
Odpovědět
ss

smějící se bestie

20.4.2023 06:59 Reaguje na František Balco
1**
Odpovědět
ig

21.4.2023 10:18 Reaguje na František Balco
+1
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

20.4.2023 07:46
Opět další prostor pro úplatky pro ouřady, kteří dají produktům razítko EKO
a nebudou zkoumat, zda se nevypěstovaly na odlesněném poli. Bez úplatků a dotací už EU nemůže fungovat, protože kdo nahrazuje průmysl " represivními" úřady, tak mele z posledního. Daně, cla a pokuty nenahradí nikdy drahou výrobu!
Odpovědět
JO

Jarka O.

20.4.2023 08:51
Jak se to dotkne IKEI a rakouských těžařů, kteří bez náhrady likvidují rumunské lesy?
Odpovědět
SV

Slavomil Vinkler

20.4.2023 13:15
Já chci školení na odlesňování a kulaté razítko. Honem kde to jde školit?
Odpovědět
PB

Peter Bank

21.4.2023 02:29
proč až ted? spali jsme doposud? Peklo na Zemi resime az po nezvratne Zkáze ?
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist