https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pivo-pomaha-v-grilovanem-mase-snizuje-mnozstvi-skodlivych-latek
reklama
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Pivo pomáhá. V grilovaném mase snižuje množství škodlivých látek

29.3.2014 02:38 | PRAHA (Ekolist.cz)
Pivo a grilování patří k sobě. Musíte ale obětovat něco nápoje na marinování
Pivo a grilování patří k sobě. Musíte ale obětovat něco nápoje na marinování
Krásné počasí pomalu láká k zahradnímu grilování. Grilované maso, zejména pokud je konzumované ve velkém množství, ale může přispívat k nebezpečným nemocem, třeba rakovině tlustého střeva. Podle vědců se ale nebezpečí dá významně snížit. A to díky pivu. Zaryté pivaře asi nepotěší, že nikoli jeho popíjením, ale marinováním masa.
 

Podle studie zveřejněné v časopise ACS' Journal of Agricultural and Food Chemistry dokáže pivní marináda účinně snížit vznik potencionálně nebezpečných látek v grilovaném mase. Podle vědců existuje totiž silná spojitost mezi pojídáním velkého množství masa pečeného na grilu a rakovinou tlustého střeva.

Výzkumníci z Americké chemické společnosti (ACS) grilovali vzorky vepřového masa, které se před hozením na oheň marinovalo po čtyři hodiny v několika druzích piva. Jednak v běžném pivu plzeňského typu, druhý vzorek obsahoval nealkoholické pivo a třetí pivo černé. Poté vědci maso důkladně propekli na dřevěném uhlí.

V pečeném mase nejvíce lidskému organismu škodí polycyklické aromatické uhlovodíky (PAH). Ty vznikají v mase pečeném za vysokých teplot, včetně oblíbeného víkendového grilování. Vysoké úrovně PAH obsahuje ale i cigaretový kouř nebo výfukové plyny.

Nejsilnější efekt na snížení obsahu PAH mělo černé pivo. To dokázalo redukovat úroveň osmi hlavních PAH na polovinu ve srovnání s masem, které nebylo marinované. „Nakládat maso do piva se ukazuje jako dobrá strategie, jak snížit konzumaci škodlivých látek,“ říká studie.

Marinády z piva, vína nebo dokonce čaje mají podle chemiků pozitivní vliv na snížení množství potenciálně rakovinotvorných látek v pečeném mase. Nicméně vliv piva na úroveň PAH nebyla podle vědců dosud známá.


reklama

 
Další informace |

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist