https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/plzensky-kraj-nemuze-nasadit-pristi-rok-do-horazdovic-nove-vlaky
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Plzeňský kraj nemůže nasadit příští rok do Horažďovic nové vlaky

30.11.2016 17:16 | HORAŽĎOVICE (ČTK)
Plzeňský kraj a České dráhy (ČD) nenasadí příští rok na trati Plzeň-Horažďovice devět nových elektrických souprav za jednu miliardu korun. Kraj stále nezná podmínky výzvy operačního programu Doprava II (OPD). ČTK to řekla Marcela Benediktová z firmy POVED, Plzeňského organizátora veřejné dopravy, kterého ovládá kraj a město Plzeň.
 

"Uzavřeli jsme smlouvu s ČD (6. října), která měla řešit obnovu vozového parku s využitím dotací. Smlouva byla na základě přímého zadání, tedy není to vysoutěžená smlouva," uvedla. Původní podmínky evropského programu to umožňovaly, ale následně Evropská komise poslala dopis, že by se dotace měly udělovat pouze na smlouvy vysoutěžené na základě nabídkového řízení. Plzeňský kraj, POVED a ČD tedy nevědí, zda vůbec půjde čerpat dotace a zda bude smlouva naplněná. "Nebo zda budeme muset připravit jiný projekt na jiné tratě a vyhlásit nabídkové řízení," řekla Benediktová. Podle ní měla soupravy dodat Škoda Transportation.

"Neví se, kdy bude vyhlášená výzva na nákupy nových vlaků. Kraj má všechno připravené, nikdo se neodvolal. Teď jde jen o to, aby ČD mohly o dotaci na vlaky zažádat," uvedl náměstek hejtmana Pavel Čížek (Starostové a patrioti). Hejtman Josef Bernard (ČSSD) chce jednat s vedením ministerstva dopravy o tom, kdy se může o nové vlaky žádat.

Původně se měla výzva vypisovat v červnu a Škoda měla vozy vyrobit a dodat do konce letošního roku. "Počítali jsme s tím, že zkvalitníme objem dopravní obslužnosti, k čemuž by soupravy jednoznačně přispěly," řekl vedoucí krajského odboru dopravy Dušan Pakandl. Kraj má notifikovanou trať Plzeň - Horažďovice na přímé zadání, a pokud ministerstvo řekne, že je nutné nabídkové řízení, tak musí změnit notifikaci a rok čekat, než může zahájit jednání o smlouvách. Ukončení případné následné soutěže je navíc těžko odhadnutelné. "Nyní už se termín posouvá do úplně jiných dimenzí, pokud se výzva z programu Doprava II vypíše," uvedl.

Z dopisu Evropské komise ministerstvu dopravy není podle Pakandla jednoznačně zřejmé, zda je přímé zadání možné, nebo ne. Kraj na žádost ministerstva do konce srpna odpověděl a nyní čeká. "Ministerstvo program připravuje, asi to půjde do vlády, ale pořád výzva nebyla vypsána," uvedla Benediktová. Přímé zadání podle ní umožňovalo dostat do kraje, který byl připravený jako první, nové vlaky co nejrychleji.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Václav Prokš
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist