https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pohled-pod-hladinu-ocima-extremniho-potapece-kormorana-modrookeho
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Pohled pod hladinu očima extrémního potápěče – kormorána modrookého

3.8.2012 02:00 | ČESKÉ BUDĚJOVICE (Ecomonitor)
Kormoráni patří mezi rekordmany v potápění do hloubky. Dosud se ale nepodařilo zaznamenat detailně celý průběh ponoru těchto extrémních potápěčů ptačí říše. To se podařilo teprve nedávno týmu výzkumníků ze Společnosti pro ochranu přírody (Wildlife Conservation Society, WCS), kteří několik kormoránů při jihoamerickém pobřeží vybavili podvodními kamerami.
 

Originální videozáznam se podařilo pořídit se skupinou kormoránů modrookých na argentinském pobřeží patagonského Punta León. Jedná se o první kvalitní snímky z lovišť „pod hladinou“. V pobřežní přírodní rezervaci zde tradičně v sezóně hnízdí na 3500 párů těchto „královských“ rybářů, ale dosud existovalo jen málo konkrétních podrobností o jejich tří až pětiminutových ponorech.

To se rozhodl změnit Flavio Quintana, který se již deset let zabývá pozorováním stravovacích návyků a potravních preferencí těchto mořských ptáků. Pomocí různých technik se snažil zjistit, kolik času tráví kormoráni lovem potravy v různých hloubkách. Společně s Carlosem Zalvagou a externistou Kenem Yodou z japonské university v Nagoyi pak promysleli plán na odchycení několika jedinců a vybavení jejich těl malými kamerami s GPS vysílačem. Mohli tak získat on-line přenos dat i obrazu z místa ponoru.

Jak ukazuje kamerový záznam, ptáci se během čtyřiceti sekund ponoří do hloubky pětačtyřiceti metrů, kde po dalších osmdesát vteřin aktivně hledají potravu, aby se znovu po čtyřiceti sekundách vynořili na hladině.


reklama

 
Další informace |
Článek byl uveřejněn 31. 7. 2012 na serveru ScienceDaily.com pod názvem „Amazing Deep Diving by Imperial Cormorant Bird“.
Radomír Dohnal

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist