https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/kormoran-uz-nebude-zvlaste-chranenym-druhem-rybari-prijdou-o-nahradu-skod
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Kormorán už nebude zvláště chráněným druhem. Rybáři přijdou o náhradu škod

22.11.2012 02:00 | PRAHA (Ekolist.cz)
Škody dokáže kormorán velký způsobit dost vysoké. Je to totiž skvělý lovec s obrovským apetitem.
Škody dokáže kormorán velký způsobit dost vysoké. Je to totiž skvělý lovec s obrovským apetitem.
Od dubna 2013 už nebude kormorán velký na seznamu zvláště chráněných druhů. Rozhodl o tom ministr životního prostředí Tomáš Chalupa na začátku listopadu. Důvodem vyškrtnutí je to, že díky svým počtům už tito draví ptáci nepatří mezi ohrožené. Od dubna přestanou mít rybáři nárok na náhradu škody, kterou jim lovením ryb kormoráni způsobili. Na druhou stranu bude možné ptáky ve větší míře plašit a lovit.
 

Škody dokáže kormorán veliký způsobit dost vysoké. Například v první polovině roku 2010 si rybáři z kraje Vysočina nárokovali úhradu škody ve výši 1,7 milionu korun. Celková škoda v roce 2008 byla vyčíslena na 38 milionů korun.

„Vyškrtnutí ze seznamu zvláště chráněných druhů neznamená, že by již kormorán velký nebyl chráněn. Kormoráni budou chráněni stejně jako všechna ptactva v České republice i v celé Unii podle příslušných zákonů a směrnic, ale nebudou na seznamu těch nejvíce ohrožených druhů, u kterých hrozí vyhynutí,“ říká ministr životního prostředí Tomáš Chalupa. To mimo jiné znamená, že k lovu kormoránů bude nutný souhlas orgánu ochrany přírody.

Zařazení kormorána velkého mezi zvláště chráněné druhy živočichů odráželo stav jeho populace na přelomu 80. a 90. let, kdy se na našem území vyskytoval pouze při jarním a podzimním tahu a nehnízdil zde téměř žádný pár.

V současnosti u nás hnízdící populace čítá asi 300 párů, což je počet velmi malý, avšak při jarním a podzimním tahu se na našem území pohybují tisíce párů z jiných částí Evropy a dalších 8 000 až 10 000 jedinců kormoránů velkých u nás ročně zimuje.

„To už je číslo, které má fatální vliv nejenom na stav ryb a populace v našich řekách i rybnících, ale také na stromy, které jsou i díky trusu ničeny, poškozovány a klasickým příkladem v této věci je problém, který dnes řešíme třeba v Lednicko-valtickém areálu,“ říká ministr životního prostředí Tomáš Chalupa.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist