https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nahrada-skod-zpusobenych-kormorany-bude-problematicka
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Náhrada škod způsobených kormorány bude problematická

17.2.2000 11:52 | PRAHA (EkoList)
Podle Aleny Vopálkové, vedoucí oddělení ochrany chráněných částí přírody MŽP ČR, se při projednávání návrhu zákona o náhradách škod způsobených vybranými zvláště chráněnými živočichy objevil návrh, na nějž MŽP nemůže přistoupit. Jedná se o požadavek, aby se škody, způsobené kormoránem velkým, hradily v průběhu celého roku. "Počítáme s tím, že celková výše náhrad, vyplacených podle tohoto zákona, bude 13,6 miliónů korun. Pokud by ve sněmovně prošel tento návrh, pak by se tato částka zvýšila až na 76,1 miliónu korun," řekla dnes Vopálková novinářům.
 

Podle návrhu MŽP by se nebezpečí tak razantního zvýšení požadavků na výši náhrad předešlo omezením období, v němž budou náhrady za škody, způsobené kormorány, vypláceny. Podle údajů MŽP hnízdí v ČR trvale asi 200 hnízdních párů kormoránů. Ovšem v migračních období, zejména na jaře, se zvýší počet těchto ptáků na našem území až na 15 000, což působí zejména rybářům nemalé ztráty. Proto MŽP navrhuje, aby podle zákona o náhradách škod stát zaplatil ztráty, které rybářům vzniknou v nejexponovanějším období, konkrétně mezi 1. dubnem a 15. červencem. Hnízdní období kormoránů trvá zhruba od 1. března do konce srpna.

Kromě vyplácení náhrad bude mimo zmíněné období MŽP (a okresní úřady) vydávat výjimky ze zákona na ochranu přírody a krajiny - tedy povolovat odstřel kormoránů. "Vydáme metodický pokyn pro okresní úřady, který stanoví kdy a za jakých podmínek výjimku udělit," říká Alena Vopálková.


reklama

 
Jakub Kašpar

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist