https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pokles-teplot-dokaze-zdevastovat-koralove-utesy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Pokles teplot dokáže zdevastovat korálové útesy

24.8.2011 04:35 | HODONÍN (Ecomonitor)
Chladné počasí trvající přibližně dva týdny stačilo, aby zahubilo korálový útes na Floridě.
Chladné počasí trvající přibližně dva týdny stačilo, aby zahubilo korálový útes na Floridě.
Oteplování atmosféry a s tím i oteplování oceánů je považováno za jednu z hlavních příčin úbytku korálových útesů. Jak ale ukázala studie amerických vědců z univerzity v Georgii, pro korálové útesy jsou likvidační i nízké teploty, píše TerraDaily.
 

Pozorováním korálů po kritickém poklesu teploty u Florida Keys vědci zjistili, že účinky krátkodobého ochlazení o několik stupňů byly doslova devastující. V lednu 2010 poklesla teplota vody na 17,7 ˚C, a místně dokonce na 12,5 ˚C, což je v pobřežních vodách Floridy skutečně abnormální situace. Chladné počasí trvající přibližně dva týdny zahubilo korálový útes u Key Largo.

Po lednu 2010 byly tvrdé i měkké druhy korálů z oblasti Admiral Reef of Key Largo prakticky všechny mrtvé. „Byla to jedna z nejsmutnějších věcí, které jsem kdy viděl,“ vzpomíná oceánograf Dustin Kemp. „Některé korály byly starší 250 let a zatím přežily všechny katastrofické události včetně velkého blednutí korálů v roce 1998, které bylo způsobeno jevem El Nino. Chladná voda se ale postarala o jejich likvidaci velice rychle.“

V laboratorních podmínkách pak vědci testovali, jak koráli reagují na změnu teplot. Přestože jednotlivé odezvy se lišily podle druhu korálu, obecně platí, že nízké teploty mají na korály stejně negativní dopady jako teploty příliš vysoké.

Článek byl uveřejněn 8. 8. 2011 na serveru Terra Daily pod názvem „Cold snap triggered massive coral die-off“.


reklama

 
Radomír Dohnal

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist