https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/poslanci-se-preli-kvuli-pravidlum-pro-narodni-parky
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Poslanci se přeli kvůli pravidlům pro národní parky

1.7.2016 14:47 | PRAHA (ČTK)
Poslanci se přeli kvůli navrhovaným novým pravidlům pro všechny čtyři národní parky v Krkonoších, Českém Švýcarsku, Podyjí a na Šumavě. Ke schvalování vládní normy, k níž se sešly i mnohdy protichůdné návrhy úprav, se dnes už nedostali.
Poslanci se přeli kvůli navrhovaným novým pravidlům pro všechny čtyři národní parky v Krkonoších, Českém Švýcarsku, Podyjí a na Šumavě. Ke schvalování vládní normy, k níž se sešly i mnohdy protichůdné návrhy úprav, se dnes už nedostali.
Poslanci se přeli kvůli navrhovaným novým pravidlům pro všechny čtyři národní parky v Krkonoších, Českém Švýcarsku, Podyjí a na Šumavě. Ke schvalování vládní normy, k níž se sešly i mnohdy protichůdné návrhy úprav, se dnes už nedostali. Schůze dolní komory bude pokračovat v úterý 12. července.
 

Hlavní debata se opět vedla o Šumavě. Kritici předlohy tvrdí, že zasáhne tamní obyvatele. "Zákon je napsaný tak, aby ze Šumavy lidé odešli, aby byli donuceni odejít," řekl například Petr Bendl (ODS). Podle Igora Jakubčíka (ČSSD) udělá novela zákona o ochraně přírody z lidí, kteří v národním parku žijí, občany šesté kategorie.

Zastánci předlohy naopak poukazovali na to, že je podle nich kompromisní. "Pro budoucí generace bude zachovalá příroda cennější než cokoli jiného," řekl předseda klubu TOP 09 a Starostů František Laudát. Šéf TOP 09 Miroslav Kalousek poznamenal, že území, o které se poslanci přou, přešlo na stát v polovině minulého století. "Pokud nenajdeme dohodu na této předloze, nezbude než je vrátit rodině Schwarzenbergů, která na něm šetrně hospodařila 250 let," uvedl.

Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) mluvil v souvislosti s výtkami kritiků o demagogii a o snaze novelu pohřbít. Norma je podle něho cestou vpřed. Není možné chtít národní park a zároveň neakceptovat určitá omezení pro lidi, zdůraznil.

Podle předsedy KSČM Vojtěcha Filipa by ale bylo lepší upravit pravidla pro národní parky v samostatných zákonech než v zákonu obecném. "Nemůžeme srovnávat Labské pískovce s Národním parkem Šumava," řekl.

Diskutovalo se i o dnes navrhovaných technických úpravách normy, zejména o té, která by zrušila zákon jiný. Poslanec ODS Marek Benda tvrdí, že takový postup není možný. Pokud na něm budou předkladatelé trvat, navrhne k normě přidat i zrušení zákona o elektronické evidenci tržeb.

Novelu zákona o ochraně přírody a krajiny budou poslanci schvalovat nejdříve ve středu 13. července. V tento den by se Sněmovna mohla dostat i k rozhodování o předloze o ochraně ovzduší, jež by zavedla možnost úředních kontrol domácích kotlů. Ani tuto předlohu dnes poslanci schvalovat nestihli.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist