https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/potisky-na-sklenickach-obsahuji-vysoke-mnozstvi-olova-a-kadmia-zjistila-arnika
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Potisky na skleničkách obsahují vysoké množství olova a kadmia, zjistila Arnika

11.8.2016 01:34 | PRAHA (Ekolist.cz)
Podle aktivistů nemá spotřebitel ani prodejce šanci poznat, zda se v prodávaném zboží jedovaté látky nacházejí či ne. Nenapoví cena, ani země výroby. Nejjistější je se nádobí s potisky zcela vyhnout nebo nakupovat jen u výrobců, kteří deklarují používání netoxických barviv
Podle aktivistů nemá spotřebitel ani prodejce šanci poznat, zda se v prodávaném zboží jedovaté látky nacházejí či ne. Nenapoví cena, ani země výroby. Nejjistější je se nádobí s potisky zcela vyhnout nebo nakupovat jen u výrobců, kteří deklarují používání netoxických barviv
Ekologická organizace Arnika naměřila v barevných potiscích na skleničkách vysoké koncentrace olova a kadmia. Těžké kovy obsahovaly zhruba dvě testované skleničky ze tří. Výrobci přitom mohou používat alternativní barviva, která olovo ani kadmium neobsahují. Podle Arniky ale nejsou ke změně dostatečně motivováni. Současnou evropskou legislativu považuje organizace za zastaralou a příliš benevolentní. Problémem není podle ekologických aktivistů jen ohrožení zdraví lidí toxickými látkami, ale i jejich uvolňování do životního prostředí během umývání, recyklace i likvidace.
 

Z třiceti prověřovaných skleniček obsahovaly vysoké koncentrace olova i kadmia zhruba dvě třetiny. Rentgenovým spektrometrem bylo naměřeno často i přes 40 000 částic z milionu olova, uvedla Arnika. To jsou až dvojnásobné hodnoty oproti těm, které sdružení objevilo v porcelánovém nádobí testovaném v květnu. Více informací v článku V potiscích na nádobí se ukrývá velké množství olova. Nové limity EU se jich ale netýkají.

Vzorky skleniček s vyšším obsahem olova pocházely z menších obchodů s domácími potřebami z centra Prahy i větších řetězců jako je obchod s domácími doplňky Nanu Nana. Bylo mezi nimi nádobí vyrobené v Evropě i Asii. Podle aktivistů nemá spotřebitel ani prodejce šanci poznat, zda se v prodávaném zboží jedovaté látky nacházejí či ne. Nenapoví cena, ani země výroby. Nejjistější je se nádobí s potisky zcela vyhnout.

Naměřené hodnoty současné legislativní limity nepřekračují. Podle aktivistů jsou ale tyto pravidla velmi mírná. Na barviva používaná k dekorování nádobí se totiž podle Arniky paradoxně nevztahuje legislativa pro předměty, které by „mohly být vkládány do úst. Změnit to může především tlak spotřebitelů, míní Arnika. Kdokoli, kdo chce tuzemské výrobce, dovozce a prodejce nádobí přesvědčit, aby se se ve svých výrobcích vyhnuli toxickým látkám, může podepsat výzvu kampaně Jezme bez jedů!

Těžké kovy v nádobí nemusí ohrožovat pouze zdraví dětí a dospělých během používání. Stíráním natištěných obrázků během mytí nebo během recyklace či likvidací skla poté, co věc doslouží, se mohou uvolňovat dále do životního prostředí například.

Ekologičtí aktivisté zároveň připomínají, že k problematickým barvám obsahujícím jedovaté látky existují bezpečné alternativy. Někteří výrobci a prodejci je už dobrovolně používají. Patří mezi ně i IKEA. Švédský řetězec zavedl bezolovnaté potisky v roce 2006. „Dnes lze při použití organických barviv dosáhnout stejných barev, které dříve vyžadovaly použití olovnatých nebo kadmiových pigmentů. Z hlediska nákladů i náročnosti výroby jsou nároky stejné. Jediným rozdílem je, že olovnaté sklo má vyšší index lomu než bezolovnaté a je tedy více lesklé,“ říká Vladimír Víšek ze společnosti IKEA.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist