https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/praveka-smetiste-stvorila-ostruvky-ve-floridskych-mokradech
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Pravěká smetiště „stvořila“ ostrůvky ve floridských mokřadech

30.3.2011 02:00 | MIAMI (Ekolist.cz)
Suchozemská vegetace musí v mokřadech Everglades bojovat o přežití.
Suchozemská vegetace musí v mokřadech Everglades bojovat o přežití.
Vědci nalezli pozoruhodný důsledek dávných zásahů lidí do krajiny – a to důsledek na naprosto nečekaném místě, v jednom z nejslavnějších amerických národních parků, floridských Everglades. Jedním z dominantních prvků této slavné krajiny plné mokřadů s aligátory a dalšími vzácnými druhy zvířat jsou takzvané stromové ostrůvky, tedy zpevněné úseky pevné země čnící z „vodní krajiny“.
 

Podle posledních výzkumu je velmi pravděpodobné, že jádrem těchto krajinných prvků jsou stará smetiště, tedy pozůstatky dávných lidských osídleních starých zřejmě kolem 5000 let. Výzkumníci se již řadu let pokoušeli zjistit, jak tyto unikátní ostrůvky vznikly a již delší dobu je známo, že jsou tvořeny „anomálií“, tedy vrstvami s výrazně vyšším obsahem karbonátů než okolí.

Nové poznatky naznačují, že u jejich vzniku mohly být hory smetí starých civilizací. Tato smetiště obsahovala různé složky: kosti, uhlíky a ohnišť, zbytky potravin, ale také třeba střepy staré keramiky.

Zázračná smetiště

Tyto „nízké hromady“ vytvářely kompaktnější zóny a později, kdy se krajina změnila na mokřady, daly možnost vegetaci včetně stromů růst nad vodní hladinou. Postupem času se hmota těch smetišť zpevnila. Z kostí se navíc do okolí vyplavoval fosfor, který byl v prvotních fázích důležitý pro růst vegetace na těchto pahorcích. „Ukazuje to, že narušení krajiny lidskou činností nemusí nutně mít negativní důsledky,“ prohlásila Gail Chmura, kanadská vědkyně, která s tímto novým objevem přišla.

Stromy měly poté ve formování těchto vrstev též důležitou roli – v suchých obdobích nasávaly do nově formovaných vrstev vodu a pomáhaly tak měnit jejich strukturu. Navíc: karbonátová složka pomáhala tyto ostrůvky ochránit před požáry, protože ke stromům na nich měly díky ní plameny obtížnější přístup.

Paradoxní je, že nyní lidé ohrožují to, co díky jim před dávnými tisíci let vzniklo: kácením stromů a umělým udržováním vysokých vodních stavů se narušuje velmi zranitelný ekosystém těchto ostrůvku a části z nich nyní podle vědců hrozí zkáza.


reklama

 
Další informace |

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist