Neolitická kultura na Ukrajině byla po staletí soběstačnou komunitou. Klíčem k její udržitelnosti byl hnůj
Tripolská (též nazývaná Trypilska či Cucuteni) kultura se totiž mohla pyšnit něčím, co je dnes až úzkostně poptáváno. Nefalšovanou udržitelností a soběstačností. Citlivým a vpravdě neexploativním vztahem k životnímu prostředí, který přitom neomezoval rozvoj a růst.
A toho všeho dosáhla kultura, která ani neznala hrnčířský kruh, v rozmezí 5200-3000 let před naším letopočtem.
Fascinující na tom je, že řešení tehdy vědomě aplikovaná v praxi umožňovala existenci na danou dobu nebývale rozlehlých sídel, jež často čítala až 15-30 000 stálých obyvatel. Tehdy největších svého druhu v Evropě, která mohla směle konkurovat velikostí zasídlení třeba Mezopotámii.
A přesto formálně nebyla městy ve smyslu, jakém je chápeme dnes.
Byla spíše rozvolněnými zemědělskými komunitami.
Kráva jako základ úspěchu
K té neolitické selance je ovšem třeba doplnit, že zásadní úlohu zde měla chovaná hospodářská zvířata. To už nás ale sune k aktuálním výsledkům bádání, na nichž se podíleli odborníci z německého Ústavu prehistorické a protohistorické archeologie v Kielu. Tým Franka Schlütze se tu s pomocí metod izotopového datování podíval na užité strategie, a představil je světu v netušených souvislostech.
Tripolská sídla – jichž existovalo přes patnáct stovek a největší z nich pokrývala plochu okolo 320 hektarů – totiž adaptovala extrémně sofistikovaný způsob produkce potravin v kombinaci s pastevním managementem.
I když tu objem chovaného skotu – koz, ovcí a krav – početně nejspíš až mnohonásobně překonával počet lidských obyvatel, živočišné kalorie tu součástí jídelníčku příliš nebyly. To je mimochodem nečekaný objev, mělo se totiž ta to, že Tripolští, chovající tolik skotu, byli pořádnými masožrouty.
Podle Schlütze se živočišné produkty ale podílely na pravidelné stravě obyvatel jen asi 8-10 procenty. Usuzují tak na základě archeologických pozůstatků, kosterních nálezů a jejich přesného chemického (izotopového) rozboru.
Byť by to tak mohlo znít, tripolští nebyli vyloženě vegetariány, přestože ječmen, žito, pšenice, hrách a proso tu plošně zabíraly polovinu sídlení plochy.
Robert Hofmann, který je spoluautorem studie, to prezentuje následovně: „Domníváme se, že obyvatelé se preferenčně stravovali rostlinnou potravou, kterou ale v určitých dnech prokládali ryze masitou stravou. Každodenní konzumace masa tu pocházela především z malých zvířat, velká zvířata se nejedla častěji než 4-5 týdnů ročně, pravděpodobně během velkých hostin o svátcích.“
K čemu tedy ty stáda skotu, když ne čistě na maso a živočišné bílkoviny?
Kvůli hnoji.
Hnůj je klíčem k udržitelnosti
Dobytek byl v ohradách a oplocených pastvinách u domů primárně chován proto, aby hnojil zemědělskou půdu.
Zvířata tu jedla hrách a obilí a jejich hnůj podporoval následnou produkci plodin. Porážení zemědělských zvířat by nebylo v takovém systému hospodárné. Hodnota zvířete nebyla v obsažených kaloriích, ale jeho trusu, který představoval životně důležitý zdroj pro zemědělství.
Management, postavený na pastvě a hnojení půdy, umožňoval stabilní nekočovné zasídlení a trvalou produkci potravin. Lidé tripolské kultury nemuseli po pár sezónách táhnout krajem dál, protože si půdu zemědělskou produkcí nevyčerpali. A jejich sídla – utvářená v soustřednými kružnicemi rozvolněné zástavby prokládané polnostmi a pastvinami – mohla přirůstat do skutečně velké rozlohy.
Identifikovat jednotlivá neolitická sídla je díky tomu relativně snadné, protože ještě dnes nesou stopy po výrazném hnojení, které tu probíhalo po staletí na relativně malých pozemcích, blízko domů a chlévů.
„Celý ten systém byl až neuvěřitelně soběstačný,“ popisuje Schlütz. „Některá sídla byla obydlena osm i deset generací. A to díky tomu, že nadměrně nevyčerpávaly omezené přírodní zdroje.“
Všechno hezké má svůj konec a ani Tripolská kultura není výjimkou.
Po období největšího rozmachu (3600-3100 př. n. l.) postupně zaniká a kolem roku 2500 př. n. l. už je v archeologickém záznamu neznatelnou. Proč? To je stále záhadou, nad níž si dnes odborníci lámou hlavu.
Protože tato kultura nepadla ekonomicky – jako spousta jiných nevyčerpala své zdroje obživy – je za pravděpodobnou příčinu považován politický rozvrat a násilný konec. Hlavní podezřelí jsou v tomto scénáři etnika tzv. Kurganské kultury, která sem dorazila z pontsko-kapsických stepí a Tripolské „vystřídala“.
Pokud by hypotéza o násilném zániku Tripolské kultury platila, přispěla by k ní nejspíš i ona podoba sídel. Rozvolněné areály o rozloze desítek či stovek fotbalových hřišť nebylo možné obehnat hradbami a efektivně je bránit před nájezdníky.
Z příkladu neolitické selanky v ukrajinských stepích plyne inspirace pro současnost a budoucnost. Pokud budete chtít zakládat polo-vegetariánskou komunitu, žijící v souladu s přírodou, nepřetěžující přírodní zdroje a oddávající se zemědělské produkci, budete k tomu potřebovat početně ohromná stáda skotu.
Ne kvůli masu, ale kvůli jejich hnoji.
reklama
Dále čtěte |
Další články autora |
Online diskuse
Všechny komentáře (33)
Honza Honza
25.3.2024 06:56Jana Havlová
25.3.2024 07:52 Reaguje na Honza HonzaKarel Zvářal
25.3.2024 08:21 Reaguje na Jana HavlováJarek Schindler
26.3.2024 12:44 Reaguje na Karel ZvářalPavel Hanzl
30.6.2024 17:25 Reaguje na Jarek SchindlerRadim Polášek
25.3.2024 09:44 Reaguje na Jana HavlováAle když potom přišli první zemědělci, tak v těch lesostepích dokázali osídlit jen nejúrodnější nížinné půdy, zřejmě sprašové. Půdy třeba na horských a podhorských loukách byly obvykle pro tehdejší prvobytně pospolné zemědělství neúrodné a zemědělci se tam nedokázali uživit.
Ty se u nás osídlily - kolonizovaly až v rozvinutém feudalismu a to osadníky, kteří uměli z těch horských luk dobýt živobytí a ještě daně pro své feudální pány. V Beskydech a jiných horách na moravskoslovenském pomezí to byli Valaši z Karpat, kteří využívali horské polohy chovem ovcí a v Jeseníkách a českých horách to byli němečtí osadníci z Alp, kterí hporské polohy využívali hlavně na chov hovězího dobytka.
Honza Honza
25.3.2024 10:41 Reaguje na Jana HavlováHercynský les: Hercynským Forest byl starověký a hustý les, který se táhl po celé západní střední Evropy.
Pomponius Mela : s Silvis ac paludibus inVia ,‚bezkolejové lesy a bažiny‘. Tento les byl tak hustý, že V době Julia Caesara tento les zablokoval postup římských legií do Germanie. Velké odlesňování:
Ve starověku se na většině území střední Evropy rozprostíral takzvaný Hercynský les. Podle dochovaných pramenů
se tento hluboký a těžko prostupný hvozd táhl od středního toku Rýna až po rumunské Karpaty.
Lidské osídlení se zde soustředilo převážně na místa s nejpříznivějšími podmínkami pro zemědělství, do údolí řek,
na lesní mýtiny a území kolem obchodních cest. Skladba stromů byla veskrze původní, člověk do lesní krajiny
zasahoval jen minimálně. Převládaly listnaté a smíšené lesy s většinovým zastoupením listnatých dřevin, ze st
romů konkrétně dub, buk, jilm nebo javor. Jehličnaté lesy se omezovaly jen na horské oblasti s převahou jedlí,
smrků, borovic a tisů.
Základem evropské krajiny tedy spíše opravdu byl hustý les.
Jaroslav Řezáč
25.3.2024 08:24 Reaguje na Honza HonzaV neolitu zkrátka život nebyl tak zajištění mobily jako dneska, kdy o vás ví i to, kdy jdete na záchod.
Náboženství založené na přežití komunity vzývala " přírodní" božstva. Dneska se modlíme k digitalizaci a myslíme si, že nás udělá šťstnými.
Co z toho vyplývá? že čím více jsme líní a odcizujeme se přírodě, tím více jsme "dementnější".
Richard Vacek
25.3.2024 08:49Obdobně udržitelné je třeba mraveniště.
Lukas B.
25.3.2024 08:54- krmení dobytka "hrachem a obilím" je pro primitivní (neolitické) zemědělství (mimochodem, znali tam už rádlo nebo něco podobného, nebo motykovali?) těžký luxus (prohnání živin z luštěnin a obilí přes přežvýkace znamená velkou ztrátu kalorií), pastva v kombinaci s krmením senem (v nouzi a slámou) je mnohem méně náročná na práci.
jestliže počet hospodářských zvířat (koz, ovcí a skotu) mnohonásobně překonával počet lidí, potom počítejmě průměrné zvíře jako trošku urostlejší ovci (25 kilo masa) a mnohonásobnost definujeme jako číslo 5 - potom máme něco přes 30 dkg masa na hlavu a den. což je docela dost. to je mnohem více než v článku uváděných 8-10%.
Lukas B.
25.3.2024 08:56 Reaguje na Lukas B.Radim Polášek
25.3.2024 09:31Pro většinu obyvatelstva by to i na úrodné černozemi byla tvrdá každodenní práce, s dobytkem i na polích. Jen pro odhadem pár procent těch nejvýše postavených by to možná byla selanka.
Jinak to ani nemohlo být, protože i s hnojem, ale jinak s ručním nářadím, možná maximálně s nějakým jednoduchým rádlem taženým koněm nebo volkem byla produktivita výroby potravin velmi nízká. Na jednoho člověka, který v takové komunitě nemusel pracovat, protože byl členem vládnoucího rodu nebo byl nějaký šaman, musely dřít desítky až stovky lidí, aby se mohl živit na tehdejší dobu výběrovými potravinami.
Například onen hnůj od dobytka se taky musel z něčeho vytvořit, na kilo hnoje řekněme 1O kilo trávy bylo třeba ručně ožnout něčím jako bronzovým nebo kamenným srpem a v něčem jako nůši donést z louky zvířatům. Stáje taky musel někdo postavit a udržovat, hnůj zase v nějakých "hnojných nůších" vynášet ze stájí na pole.
Klíčem zřejmě bylo na svou dobu pokrokové náboženství či kult, které například hnůj nepovažovalo za nečistou hmotu, která se nějak musí likvidovat třeba vynášením na hromady zarostlé kopřivami a jinými plevely nebo házením do řeky (jako třeba starověcí řekové - báje o Augiášově chlévě), ale za látku, která se z nějakého důvodu, po průchodu zvířaty nebo lidmi, má správně vracet na místo, kde vznikla, na ty pole a pastviny. Plus asi podobně byly náboženstvím nebo společenskými zvyky podchyceny další věci kolem pěstování plodin a chovu hospodářských zvířat tak dobře, že byly víceméně v souladu s přírodními zákonitostmi. A tudíž jim to zemědělství fungovalo tak dobře.
Břetislav Machaček
25.3.2024 09:48hnojení trusem zvířat a dokonce svými exkrementy a pouze poslední dobou
se "obejdeme" bez obojího a půdu naládujeme pouze průmyslovými hnojivy.
Takže to, co bylo levným vedlejším produktem chovu zvířat opouštíme a
nahrazujeme drahou umělou produkcí. Navíc půdu stále více ochuzujeme o
organické zbytky obsažené v hnoji a o biomasu spalovanou a zplynovanou.
Někde stačí pouze vývoz produkce jinam bez jejího koloběhu v místě
produkce a dopadá to stejně. Půdě je třeba vracet MAXIMUM odebraného
a ne ji POUZE okrádat o to nejcennější. Bohužel se o tom pouze stále
diskutuje a praxe je horší a horší. Pokud se toto nezmění, tak půdu
čeká kolaps, kdy bude bez živin, bez organických látek a bez života.
Pak už není daleko k chudé travnaté stepi a nebo dokonce k poušti.
A víte kdo je vinen? Vzpomeňte si pouze, kdo propaguje topení biomasou
z polí a její zplyňování, kdo kvůli metanu chce likvidovat dobytek
produkující hnůj s potřebnou organickou složkou, kdo by nejraději
pěstoval potraviny hydroponicky na umělých hnojivech v halách na
zabetonované zemědělské půdě, kdo opěvuje požáry lesů a přitom mu
vadí topení odpadovým dřevem, kdo by nejraději část polí zamokřil
a na zbytku o to více intenzivněji hospodařil. Mi vychází stále
tatáž partička ohánějící se ekologií, ale ve skutečnosti proti ni
neustále prosazují tyto nesmysly. To je taky důvod proč jsem tu
partu před léty opustil, protože se od ekologie odklonila k tomu,
co nazývám ekologismem, který si selektivně z ekologie vytrhává
své priority a celek mu je ukraden. Zamotaly se do toho totiž
dotace a příspěvky zájmových skupin z oboru energetiky, obchodu
a průmyslu, které potřebují svoje zločinné chování vůči přírodě
zaobalit do ZELENÉHO hávu. No a vedení spolků s vidinou bezpracného
zisku na tuto špinavou hru přistoupilo. Hájí tak pěstování biomasy
a biopaliv, hází klacky pod nohy pastevcům a chovatelům zvířat, hájí
hydroponii s čistě průmyslovým hnojením a jiné zhovadilosti na hony
daleko od udržitelné zemědělské produkce. Ze ZELENÝCH se staly pouze
obhájci ničení přírody v zájmu zisků jejich sponzorů, které hájí jako
dobrodince přírody. Obchvat města ve kterém lidé trpí tranzitní dopravou
klidně roky blokují, ale zabetonování 280 ha polí v D. Lutyni schvalují.
Co si mám o takových spolcích myslet? No jen to, že čekají na odměnu,
aby to neblokovali a schválili. To se nám to bezpracně vydělává, když
to společnost umožňuje a občané vše zaplatí.
Honza Honza
25.3.2024 11:07 Reaguje na Břetislav MachačekSlavomil Vinkler
25.3.2024 11:27 Reaguje na Honza HonzaKarel Zvářal
25.3.2024 11:24Honza Honza
25.3.2024 11:34 Reaguje na Karel Zvářalděkuji za opravu a upřesnění ale nepopiratelně existuje rovněž pojem:
Hercynský les: Hercynským Forest byl starověký a hustý les, který se táhl po celé západní střední Evropy.
Pomponius Mela : s Silvis ac paludibus inVia ,‚bezkolejové lesy a bažiny‘. Tento les byl tak hustý, že V době Julia Caesara tento les zablokoval postup římských legií do Germanie. Velké odlesňování:
Ve starověku se na většině území střední Evropy rozprostíral takzvaný Hercynský les. Podle dochovaných pramenů
se tento hluboký a těžko prostupný hvozd táhl od středního toku Rýna až po rumunské Karpaty.
Lidské osídlení se zde soustředilo převážně na místa s nejpříznivějšími podmínkami pro zemědělství, do údolí řek,
na lesní mýtiny a území kolem obchodních cest. Skladba stromů byla veskrze původní, člověk do lesní krajiny
zasahoval jen minimálně. Převládaly listnaté a smíšené lesy s většinovým zastoupením listnatých dřevin, ze st
romů konkrétně dub, buk, jilm nebo javor. Jehličnaté lesy se omezovaly jen na horské oblasti s převahou jedlí,
smrků, borovic a tisů.
Základem evropské krajiny tedy spíše opravdu byl hustý les.
Karel Zvářal
25.3.2024 11:37 Reaguje na Honza HonzaSlavomil Vinkler
25.3.2024 13:11 Reaguje na Honza HonzaPřesto se udržovaly stáda domestikovaného dobytka v uherské nížině. Stáda pak byla hnána na léto na Karpaty a tak udržovala jak bezlesí v Panonii (jako pozůstatek po megafauně) tak na poloninách.
Páslo se i na Alpských holích (Ötzi, muž z ledu...) a jinde. Jistě se našly lesy s menším vlivem pastvy. Ale to vyzobáváte co se vám hodí.
Honza Honza
26.3.2024 06:55 Reaguje na Slavomil VinklerJe třeba si uvědomit, že kolaps krajiny, který odlesněním původní národy v celém světě vyvolali, může vyvolat i sama příroda sobě- např. selháním predátorů (nemocí apod) se přemnoží býložravci. Člověk má tu moc a povinnost selhávání krajiny předcházet.
Co je selhání krajiny- jistě na 1. místě vysušení, neobyvatelnost, kolaps vegetace. Až na 2. místě selhání diverzifikace (uniformní monokulturní les)
Josef Střítecký
25.3.2024 16:40Radim Polášek
27.3.2024 10:51 Reaguje na Josef StříteckýA kde je dřevo, tam těžko sbírali k topení suché exkrementy dobytka, protože toto topivo je výrazně horší než dřevo.
Na druhé straně pokud měli pole bohatě hnojená hnojem, museli dobytek chovat aspoň po část roku stájovým způsobem, aby nashromáždili dostatek hnoje na hnojení, exkrementů dobytka smíchaných s nějakou podestýlkou, nejspíš suchým listím hrabaným na podzim pod listnatými stromy v lese nebo podřadným senem ze špatné trávy.
Těžko mohli na hnojení polí s obilím sbírat exkrementy na pastvinách, to je příliš pracné a málo efektivní i na tehdejší dobu.
Petr Brok
25.3.2024 16:55Slavomil Vinkler
26.3.2024 06:25 Reaguje na Petr BrokPetr Brok
26.3.2024 08:57 Reaguje na Slavomil VinklerKarel Zvářal
27.3.2024 13:12Honza Honza
28.3.2024 07:00 Reaguje na Karel ZvářalNebude voda- viz nově připravovaný vodní zákon, zakážou nové studny, budou vás nutit topit předraženou elektrikou, což 3/4 lidí nezvládne, jak dobijete své elektroauto a dojedete do práce?
V souvislosti s těmito problémy je mi budování černozemě, vaší mamuti, zubři a tuři trochu mimo zájem!!!
Karel Zvářal
28.3.2024 07:05 Reaguje na Honza HonzaKarel Zvářal
28.3.2024 18:45ČT 2, 28.03.2024, 12:50
Popis:
Nesčetněkrát se stal příčinou vzestupu i pádu celých civilizací. Stále nám ale chybí dostatek exaktních vědeckých poznatků, abychom dokázali účinně čelit změnám klimatu. Britská dokumentární trilogie VPS: 2 28 03 12 50
Doporučuji ke shlédnutí, zejména panu Uhlíkovi.