https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/prazane-se-chystaji-na-svatek-pesich-a-cyklistu-uz-posedme
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

video uvnitřPražané se chystají na svátek pěších a cyklistů. Už posedmé

18.9.2012 01:39 | PRAHA (Ekolist.cz)
Pouliční festival Zažít město jinak 2011
Pouliční festival Zažít město jinak 2011
Foto | Hugo Charvát / Ekolist.cz
Z festivalu v jedné pražské ulici do sousedské slavnosti napříč celou metropolí se během let proměnila zářijová akce Zažít město jinak. V rámci letošního ročníku oživí lidé v sobotu 22. září 2012 třicet pražských ulic, náměstí a zákoutí.
 

„Veškerý program vytvářejí místní lidé. Zapojují se spolky, umělci, podnikatelé, hospody i jednotlivci,“ říká koordinátor celé akce Jakub Hradilek z organizace Auto*Mat. To také dokládá faktem, že sdružení Auto*mat se z původního organizátora a produkčního stalo již spíše koordinátorem, rádcem a technickou podporou.

Podle Hradilka si pouliční festival nejlépe užijí ti, kdo k němu sami přispějí. „Stačí vynést na ulici stolek ze židlemi a uvařit sousedům kafe,“ dodává.

Po několika letech se „srdce“ festivalu stěhuje z Vinohrad na Václavské náměstí, kde byla nedávno zřízena nová pěší zóna. „Program není závislý na velkých sponzorech ani superstar z velkých pódií, opravdu vychází z kreativity místních obyvatel, spolků, kaváren nebo divadel,“ říká Hradilek.

Centrum dění na Václavském náměstí bude patřit především ukázkám bicyklů a kolařských doplňků. V deset hodin dopoledne odtud také odstartuje Velká podzimní cyklojízda.

Další místa nabídnou různorodé aktivity pro děti, filmové projekce, výměnné trhy či módní přehlídky. Chybět nebudou ani pouliční verze oblíbených sportů od ping-pongu přes fotbal až po box, včetně vršovického cyklo závodu do vrchu nebo žižkovského slalomu mezi lejny. Také letos celý maraton akcí zahájí tradiční podzimní cyklojízda. V pěti čtvrtích se zájemci budou moci zúčastnit unikátních prohlídek čtvrtí očima lidí bez domova. Na řadě míst je připraven program pro děti, včetně bazarů hraček a rukodílných dílen.

Ze známých osobností se letos do festivalu zapojili hudebník Vladimír Merta, boxer Stanislav Tišer, režisér Jan Svěrák, spisovatel Jáchym Topol, dokumentaristka Helena Třeštíková, výtvarník Krištof Kintera nebo tanečnice Kristýna Liška Boková.

Zažít město jinak ale není pouze slavností, ale i příležitostí upozornit na plánované developerské projekty a debatovat o budoucnosti pražských čtvrtí. To se týká zejména Trojmezí, Bráníka, Tróje nebo Letné. Podle režiséra Jana Svěráka je pouliční festival ideální příležitost k tomu pokusit se vybudovat uvědomělou a akceschopnou společnost. „Jediný způsob, jak bojovat s mocí je občanská společnost,“ vysvětluje umělec a zároveň aktivní branický občan Jan Svěrák.

Vstupné na festival je zdarma, pokud ale budou chtít lidé akci finančně podpořit, mohou v internetovém obchodě Coromoro.com zakoupit symbolickou vstupenku v podobě speciálně potištěného trička.


reklama

 
Další informace |
Podrobnosti o rozsáhlém programu najdete na stránkách Zažít město jinak.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist