https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/pre-30-lety-doslo-kvuli-haseni-horici-chemicky-sandoz-k-nejvetsi-ekologicke-katastrofe-evropy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Před 30 lety došlo kvůli hasení hořící chemičky Sandoz k největší ekologické katastrofě Evropy

8.2.2017 01:51 | PRAHA (Ekolist.cz)
Požární voda s sebou z požářiště odnesla na 30 tun pesticidů, které následně otrávily řeku Rýn. Ilustrační obrázek.
Požární voda s sebou z požářiště odnesla na 30 tun pesticidů, které následně otrávily řeku Rýn. Ilustrační obrázek.
17. ledna se v Ženevě konal mezinárodní seminář na neobvyklé téma. Zadržování použité požární vody. Evropská hospodářská komise OSN (EHK OSN) připravuje pokyny, které by měly v případě požáru velkého průmyslového provozu zabránit ekologické katastrofě. Před třiceti lety se jedna taková stala a patří mezi nejhorší ekologické katastrofy Evropy.
 

V listopadu 1986 došlo k rozsáhlému požáru švýcarské chemičky Sandoz nedaleko švýcarské Basileje. Hasiči se pustili do zdolávání ohně. Z požářiště odtékala použitá požární voda – spolu s toxickými látkami – přímo do Rýna. Odhaduje se, že se do prostředí dostalo na 30 tun pesticidů.

Trvalo deset dní, než se Rýn zbavil červené barvy. Jedovatá voda zasáhla 70 kilometrů řeky a způsobila škody ve Švýcarsku, Francii, Německu a Nizozemí. Šlo o jedno z nejrozsáhlejších přeshraničních znečištění vod Evropy. Na většině řeky vzal za své skoro všechen říční život, vyhynuli například úhoři říční a mnoho let se nedalo v řece koupat.

Podobná katastrofa by se podle EHK OSN mohla snadno opakovat. Po katastrofě v Sandozu byla přijata celá řada bezpečnostních opatření v průmyslové bezpečnosti, ale tématu použité požární vody se dosud pozornost nevěnovala. I v zemích, kde je úroveň průmyslové bezpečnosti velmi rozvinutá – jako je například Německo – neexistuje dostatečná legislativa a požadavky na kapacitu retenčních nádrží, které by použitou požární vodu zadržet, bývají nedostatečné.

EHK OSN proto zřídila odbornou pracovní skupinu, která by pro země zapojené do Evropské hospodářské komise měla připravit pokyny k prevenci znečištění prostředí použitou požární vodou. Předpoklad je, že se pokyny podaří schválit na podzim roku 2018.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist