https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/priroda-se-zacala-probouzet-dalsi-kaceni-drevin-musi-pockat-na-podzim
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Příroda se začala probouzet, další kácení dřevin musí počkat na podzim

19.3.2015 15:35 | PRAHA (Ekolist.cz)
Útlum fyziologických a ekologických funkcí dřevin trvá zhruba od začátku listopadu do konce března, kromě aktuálního počasí je závislý na nadmořské výšce a dalších charakteristikách konkrétního místa
Útlum fyziologických a ekologických funkcí dřevin trvá zhruba od začátku listopadu do konce března, kromě aktuálního počasí je závislý na nadmořské výšce a dalších charakteristikách konkrétního místa
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Ministerstvo životního prostředí dnes vydalo doporučení, podle kterého by mělo ustat veškeré kácení stromů v Česku. Podle platných předpisů se mají kácet stromy v období tzv. vegetačního klidu. A ten během uplynulých teplých dní skončil. Stromy se už připravují na olistění a rozkvět a začínají na nich hnízdit ptáci.
 

Ministr Richard Brabec (ANO) vyslyšel přání sdružení Arnika, která o vydání tohoto doporučení úřad požádalo minulý pátek. Nevládní organizace a teď i ministerstvo tak žádá obce, správce komunikací i všechny ostatní, aby své plány na kácení odložili přinejmenším do podzimu.

"Vzhledem k vazbě na aktuální klimatické podmínky není období vegetačního klidu kalendářně závazně vymezeno a rozumí se jím období přirozeného útlumu fyziologických a ekologických funkcí dřeviny. Na základě pozorování v přírodě – rašení vegetace, nalévání pupenů dřevin – lze konstatovat, že období vegetačního klidu skončilo," stálo v dopise ministrovi.

Podobné doporučení vydalo ministerstvo životního prostředí i v letech 2009 nebo loni. A ochránci přírody je vítají. Případů zbytečného kácení zdravých stromů v posledních letech podle nich stále přibývá, výjimkou nebyla ani letošní zima.

Sdružení Arnika dlouhodobě kritizuje zejména praxi Správy železniční dopravní cesty. Podle jejího metodického pokynu může být totiž pokácen každý strom, jehož listí padá na koleje. Na nezákonný postup už loni upozornila také inspekce životního prostředí. Železničáři musejí žádat o povolení k pokácení každého jednotlivého stromu u trati. To ale podle nich komplikuje údržbu železničních tras, popadané stromy v důsledku vichřic vytvářejí problémy v dopravě a mohou i ohrožovat lidské životy.

Povolení od městského nebo obecního úřadu potřebuje každý pro pokácení stromu s obvodem kmene větším než 80 centimetrů ve výšce 130 centimetrů. „Neovocné stromy v zahradách plní zásadní společenské funkce, jako je např. snížení prašnosti a hluku, produkce kyslíku atp. Je tedy i ve veřejném zájmu, aby se ke kácení přistupovalo s respektem,“ vysvětluje opatření náměstek ministra pro ochranu přírody Vladimír Dolejský. Bez povolení je naopak od listopadu možné kácet ovocné dřeviny nejen v zahradách, ale i u rekreačních objektů a v zahrádkářských koloniích.


reklama

 
Další informace |

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist