Produkce a spotřeba masa se musí snížit na polovinu, vyzývá Greenpeace. Jen tak se podaří splnit závazky z Paříže
Studie také tvrdí, že zvýšená spotřeba masa také stojí za současnou světovou krizí lidského zdraví. Vysoká konzumace především červeného masa vede podle lékařů k rakovině, srdečním chorobám, obezitě a cukrovce - miliony lidí na světě by nemusely umírat předčasně, pokud by jejich jídelníček byl založen spíše na rostlinné stravě.
Jedním z důsledků průmyslového velkochovu zvířat je antimikrobiální rezistence - stav, kdy viry a bakterie získávají odolnost vůči antibiotikům. Světová zdravotnická organizace označila tento trend jako "globální ohrožení veřejného zdraví". Masné výrobky jsou také významným zdrojem nebezpečných patogenů, které způsobují otravy jídlem.
Studie také zkoumala, jakým způsobem se celosvětová nabídka a poptávka po živočišných produktech vyvíjela v čase. Od roku 1970 se populace zvířat chovaných na maso, mléko a vejce ztrojnásobila a živočišná výroba potravin nyní potřebuje 26 % povrchu Země. V té samé době přitom Země přišla i v důsledku zvýšené spotřeby živočišných produktů o polovinu divoce žijících zvířat a rozsáhlou rozlohu unikátních ekosystémů, jakými jsou například tropické pralesy.
Greenpeace v pondělí spustila novou globální kampaň, která reaguje na rostoucí vliv živočišné výroby na veřejné zdraví, životní prostředí a světové klima. Organizace vyzývá k omezení živočišné výroby a spotřeby o 50 % do roku 2050. Vyzývá vlády, aby ukončily podporu a dotace průmyslové výrobě potravin a místo toho pomohly farmářům, kteří dodržují principy udržitelnosti. Greenpeace také vyzývá vlády, aby se zasadily o větší dostupnost rostlinné stravy. Lidé po celém světě se podle organizace mohou přidat k hnutí, které požaduje omezení živočišné výroby.
Bunny McDiarmidová, výkonná ředitelka Greenpeace International, říká: "Systém, jakým získáváme potraviny, je špatný. Vlády pokračují v masivní podpoře korporací, které vyrábějí maso a mléko ve velkém, a zvyšují tím spotřebu živočišných produktů. Spotřebu produktů, které ohrožují zdraví naše, zdraví našich dětí a zdraví celé planety. Místo toho bychom měli podporovat stále rostoucí počet malých farmářů, kteří vyrábějí zdravé potraviny ekologicky šetrným způsobem, a pomáhat lidem se změnou jídelníčku, aby byl více založen na rostlinné stravě."
"Ve světě vzniká nové hnutí, které je hladové po lepších potravinách vyráběných v souladu s naším zdravím a životním prostředím. Společně se můžeme vymanit ze sevření velkých potravinářských firem, a vybudovat systém výroby potravin, které bude zdravé a udržitelné," dodává Bunny McDiarmidová.
reklama
Další informace |
Dále čtěte |
Online diskuse
Všechny komentáře (1)
Franta Vokřahlo
29.3.2018 04:542, Je neetické upírat lidem cenný zdroj bílkovin jakým maso je a množství masa potřebného pro lidskou výživu by se mělo propočítat podle skutečných požadavků lidského organismu a podle toho se řídit, nikoliv podle klimatických změn, a změny klimatu řešit jinou cestou, například ekologickou produkcí masa a dalších potravin prostřednictvím ekologického zemědělství, která splňuje jak výživové požadavky lidstva a vysokou kvalitu potraviny tak současně i udržitelnost této produkce a minimalizaci vlivu na stav planety bez vnucování čehokoliv lidem a bez poškozování lidského zdraví nedostatečnou výživou.
3, Minimalizaci produkce skleníkových plynů je možno dále provádět i v jiných oblastech lidské činnosti například ekologičtější dopravou a podobně a tím kompenzovat živočišnou výrobu která je v podstatě nezbytná.