Web Agrorisk přináší nově varování před rizikem tepelného stresu pro člověka, skot i ryby

„Ačkoliv teploty mezi 20 a 26 stupni Celsia jsou pro člověka příjemné letní podmínky, pro dojnice jsou tyto teploty již stresující, uvádí Eva Svobodová z Ústavu výzkumu globální změny AV ČR – CzechGlobe, jehož odborníci za tvorbou a provozem webu stojí. U dojnic se vystavení tepelnému stresu projevuje klesající produkcí a kvalitou mléka. Má také nepříznivý dopad na reprodukci a výskyt mastitid, tedy zánět mléčných žláz.
Předpověď rizika pro člověka a pro ryby zatím není nijak dramatická, ale s letními teplotami už je možné sledovat v některých oblastech střední riziko. Lidé by měli dodržovat pitný režim, ale větších negativních dopadů se zatím není třeba obávat.
Riziko pro ryby roste postupně, protože voda se ohřívá pomaleji než vzduch. „Z hlediska chovu ryb je teplota vody významný faktor ovlivňující nasycení vody kyslíkem, vyšší teplota zvyšuje také podíl toxické formy amoniakálního dusíku,“ uvádí vědkyně.
Předpověď je na devět dnů dopředu. Jelikož se jedná o poměrně vzdálenou předpověď, může se při jejím zpřesňování riziko snižovat, ale také zvyšovat. Pro chovatele má význam v tom, že ví o tom, že se riziko objevilo a je třeba mu věnovat pozornost. Mapy rizika se na základě předpovědních modelů aktualizují čtyřikrát denně.
Teplotní stres je fenomén, jehož vliv zesiluje s postupující klimatickou změnou. Vědci dlouhodobě upozorňují na to, že roste počet dnů s teplotami nad 30 stupňů Celsia, roste počet tropických nocí a prodlužuje se trvání horkých vln, obzvláště ve velkých městech.
S využitím textu tiskové zprávy Akademie věd ČR.
reklama