https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/prvni-hribe-divokych-koni-narozene-v-milovicich-je-klisna
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

První hříbě divokých koní narozené v Milovicích je klisna

26.10.2015 12:45 | PRAHA (Ekolist.cz)
Po čtvrtečním porodu se klisna držela podle očekávání odborníků dále od členů stáda. „Díky tomu si nově narozené hříbě takzvaně vtiskne svou matku a i ona se naučí ho rozpoznávat, vytvoří si tak exkluzivní pouto, které bude trvat přinejmenším několik let,“ vysvětluje Martina Komárková
Po čtvrtečním porodu se klisna držela podle očekávání odborníků dále od členů stáda. „Díky tomu si nově narozené hříbě takzvaně vtiskne svou matku a i ona se naučí ho rozpoznávat, vytvoří si tak exkluzivní pouto, které bude trvat přinejmenším několik let,“ vysvětluje Martina Komárková
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Michal Köpping / Česká krajina
První hříbě divokých koní, které se minulý týden narodilo v Milovicích, je klisnička. Potvrdili to odborníci, kteří matku i její čerstvý přírůstek po narození sledovali.
 

„Mladá matka, klisna Sgurr, celým jazykolamným jménem Sgurr Na Ban A’Mhoire, se o své hříbě příkladně stará. Po porodu nevykazuje žádné známky zhoršení zdravotního stavu. Má dostatek mléka, o čemž vypovídá jednak vynikající pohyblivost hříběte, tak příkladná četnost sání, která je zhruba pětkrát až šestkrát za hodinu,“ říká Martina Komárková z Výzkumného ústavu živočišné výroby a Univerzity Karlovy.

Po čtvrtečním porodu se klisna držela podle očekávání odborníků dále od členů stáda. „Díky tomu si nově narozené hříbě takzvaně vtiskne svou matku a i ona se naučí ho rozpoznávat, vytvoří si tak exkluzivní pouto, které bude trvat přinejmenším několik let,“ vysvětluje Martina Komárková.

Už v pátek byla matka i hříbě obklopená ostatními koňmi. „Matka udržuje hrozbami zvědavé klisny v dostatečné vzdálenosti, a pokud některá naruší její osobní prostor, okamžitě hříbě zakryje vlastním tělem a odvádí ho z jejich dosahu. Hřebec Firestarter pár pozoruje zpovzdálí, naštěstí nevykazuje známky agresivního chování a ani Sgurr nejeví nervozitu či strach, pokud se přiblíží,“ popisuje Martina Komárková.

Hřebec se ke stádu připojil teprve v letošním dubnu, březost u koní trvá jedenáct měsíců, nemůže být tedy otcem hříběte. Sgurr musela zabřeznout již na konci listopadu. Kolegové ze Skotska, odkud Sgurr do Milovic přijela, již zjišťují identitu samce.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist