https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/prvni-zubri-mlade-ktere-se-narodilo-v-rezervaci-u-milovic-dostalo-jmeno-tula-pokrtil-ho-ministr-brabec
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

První zubří mládě, které se narodilo v rezervaci u Milovic, dostalo jméno Tula. Pokřtil ho ministr Brabec

17.2.2017 11:23 | PRAHA (Ekolist.cz)
Jméno Tula má význam klidná a pokojná. Ve finštině údajně znamená „vítr“, ve filipínštině „báseň“, v mongolštině je odvozeno od základu „překonávat“ a foneticky může vycházet z dívčího řeckého jména Fotoula.
Jméno Tula má význam klidná a pokojná. Ve finštině údajně znamená „vítr“, ve filipínštině „báseň“, v mongolštině je odvozeno od základu „překonávat“ a foneticky může vycházet z dívčího řeckého jména Fotoula.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Michal Köpping / Česká krajina
První zubří mládě, které se narodilo v rezervaci v bývalém vojenském prostoru Milovice-Mladá, pokřtil včera odpoledne ministr životního prostředí Richard Brabec a starosta Benátek nad Jizerou Jaroslav Král. Zubří slečna nese jméno Tula. Informoval o tom Dalibor Dostál z České krajiny.
 

„Zubři patří k nejohroženějším druhům zvířat v Evropě, na počátku 20. století je lidé téměř zcela vyhubili. Díky záchranným projektům na návrat těchto velkých kopytníků do krajiny je možné dnes u nás zubra vidět nejen v zoologických zahradách, ale žije i „polodivoce“ ve svém přirozeném prostředí," uvedl ministr životního prostředí Richard Brabec.

Zubři do naší krajiny po staletí patřili, a je proto podle ministra dobře, že se do ní v posledních letech vracejí a pomáhají tak mimo jiné zachovat cenná travní společenstva v České republice. "Nejnovějšímu přírůstku do milovického stáda – zubří slečně Tule - přeji, aby v duchu svého jména mohla svůj vegetariánský život na místních travinách vést bez konfliktů, které poznali její předci při střetech s člověkem,“ řekl ministr Richard Brabec.

Zubři se nacházejí v části rezervace, která sousedí s městem Benátky nad Jizerou a křtu se zúčastnil i jeho starosta Jaroslav Král. „Dnešní křtiny zubřího mláděte jsou hlavně signálem do budoucnosti. Adaptabilnost a další rozšiřování stád velkých kopytníků potvrzuje smysluplnost a naplňování projektu, kdy se vracíme k obnově původní vegetace v této přírodně cenné a těžce zkoušené lokalitě,“ řekl starosta Jaroslav Král.

Jméno Tula vybrali čtenáři internetového portálu iDnes. Z přibližně čtyř stovek návrhů se jich na tom vítězném shodlo patnáct. Toto mezinárodní ženské jméno má podle autorů návrhu význam klidná a pokojná. Ve finštině toto jméno údajně znamená „vítr“, ve filipínštině „báseň“, v mongolštině je odvozeno od základu „překonávat“ a foneticky může vycházet z dívčího řeckého jména Fotoula. „To, že se zubři a další druhy velkých kopytníků v rezervaci rozmnožují, potvrzuje, že tu našli výborné podmínky,“ podotkl Dalibor Dostál, ředitel společnosti Česká krajina.

Zubří samička se narodila 26. května loňského roku. Její matka přijela březí již z polské rezervace, odkud pochází. „Mláděti se velmi dobře daří a výborně se začlenilo do hierarchie stáda. Pro někoho může být překvapivé, že jako jeho nejmladší člen není na společenském žebříčku skupiny nejníže. Je to dáno také tím, že jeho matka je ve stádě dominantní samicí,“ konstatoval Karel Bendl, ředitel společnosti Správa městských lesů Benátky nad Jizerou, která zajišťuje chovatelský dohled v rezervaci.

Také podle něj je úspěšný projekt závazkem do budoucnosti. „Jak přibývá mláďat, je stále důležitější rezervaci včas rozšířit. Během své dvouleté existence přinesla pastva velkých kopytníků tak pozitivní výsledky, že je nyní zřejmé, že může výrazně pomoci se záchranou a zvýšením stavů mnoha ohrožených druhů i v dalších částech bývalého vojenského prostoru. Navíc je velmi pozitivní, že rezervace získala velkou podporu veřejnosti i místních a často velmi různorodých organizací, od lesníků, přes myslivce až po kluby branné činnosti a vojenské historie. I tím je tento projekt unikátní,“ dodal Karel Bendl.

„Město Benátky nad Jizerou podporuje a bude podporovat úsilí o šetrný přístup k přírodním hodnotám bývalého Vojenského výcvikového prostoru Mladá,“ připojil Jaroslav Král. Rezervace se stala prvním místem na světě, kde žijí všechny tři druhy původních velkých kopytníků Evropy. V bývalém vojenském prostoru se v současnosti nachází rezervace na 160 hektarech. Nyní tam na dvou pastvinách žije 30 dospělých divokých koní a sedmnáct hříbat, osm dospělých zubrů a jedno zubří mládě a šest dospělých zpětně šlechtěných praturů a pět pratuřích mláďat. Rezervace se podle původních plánů měla již v loňském roce rozšířit. Vzhledem ke sporům Středočeského kraje s bývalým nájemcem se však proces zdržel. Nyní je proto potřeba zpoždění co nejdříve dohnat, aby měla stáda s mláďaty dostatek prostoru a pastvy.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist