https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ropne-skvrny-lze-z-vody-dostat-pomoci-magnetu-a-nanocastic-ukazali-vedci-z-mit
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

video uvnitřRopné skvrny lze z vody dostat pomocí magnetu a nanočástic, ukázali vědci z MIT

13.9.2012 15:37 | PRAHA (Ekolist.cz)
Vyčistit vodu od ropy by v budoucnu mohlo být snazší a dokonce levnější. Díky magnetu a kovovým nanočásticím, které by se smíchaly s ropou. Nový způsob, jak vyčistit ropou znečištěnou vodu, představili vědci z amerického Massachusetts institute of Technology.
 

„Před dvěma lety, kdy došlo v Mexickém zálivu k havárii ropné plošiny Deepwater Horizon, mě napadlo, že kdyby ropa byla magnetická, dala by se z prostředí snadno dostat pomocí magnetů,“ říká Markus Zahn z MIT. Tým vědců pak na nápadu pracoval a tuto středu veřejnosti představil výsledek.

Trik spočívá v tom, že by se ropou znečištěná voda smíchala s vodě odolnými nanočásticemi železa, které by se navázaly na ropu. Za pomoci magnetů by se pak ropa s nanočásticemi separovala od vody. Následně by se ropa za pomoci dnes již známých technologií oddělila od nanočástic. Ty by se mohly znovu použít a vyčištěná ropa by se poslala do rafinerie. Tím by se celý čistící proces podstatně zlevnil.

Kvůli obavám z úniku nanočástic do volného prostředí by se celá operace prováděla na lodi určené k odstranění ropné skvrny.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist