https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/rys-luba-putuje-mezi-slovenskymi-kysucemi-a-javorniky
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Rys Ľuba putuje mezi slovenskými Kysucemi a Javorníky

9.2.2016 13:19 | PRAHA (Ekolist.cz)
Při náročném putování sledovaný rys navštívil zhruba 20 slovenských honiteb a pravděpodobně využil i tři migrační koridory
Při náročném putování sledovaný rys navštívil zhruba 20 slovenských honiteb a pravděpodobně využil i tři migrační koridory
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Hnutí DUHA Olomouc
Rysí kocour Ľuba byl od loňského října zachycen fotopastmi v Javorníkách, Kysucké vrchovině i Kysuckých Beskydech. Tedy na ploše větší než 300 km2. Zoologové z Hnutí DUHA Olomouc rysa identifikovali díky jedinečnému zbarvení srsti, které tvoří tzv. typické rozety. Důležitou roli v ochraně velkých šelem hraje podle ochránců přírody bezpečná průstupnost krajiny pro zvířata, kterou chtějí díky novému projektu také zlepšit.
 

Rys Ľubo byl během 80 dnů od konce října do poloviny ledna zachycen celkem jedenáctkrát na sedmi různých fotopastech. „Je obdivuhodné, že Ľubo musel nejméně třikrát překonat frekventovanou silnici E75 mezi Čadcou a Žilinou, po které projede denně více než 15 000 aut, dvojkolejnou železnici, řeku Kysuca, silnici první třídy E442 mezi Makovem a Kolárovicemi a řadu dalších silnic nižší třídy,“ vyjmenovává Martin Duľa, který se mapování rysů v Chráněné krajinné oblasti Kysuce věnuje v rámci své diplomové práce na Masarykově univerzitě v Brně.

Při náročném putování sledovaný rys navštívil zhruba 20 slovenských honiteb a pravděpodobně využil i tři migrační koridory. V období rysí říje obdobnou cestu podnikl už dříve rys Ludvík. Jeho přesun z oblasti Javorníků do oblasti Kysuckých Beskyd a Kysucké vrchoviny a zpět trval zhruba jeden týden. „Rys Ľubo potvrdil, že tato migrace nebyla ojedinělá a že tato migrační trasa je pro rysy i po třech letech stále průchozí a zabezpečuje kontakt se zbytkem karpatské populace.“ doplňuje Jarmila Krojerová z Ústavu biologie obratlovců Akademie věd ČR.

Podle Michala Bojdy z Hnutí DUHA Olomouc je dobrou zprávou, že pro rysy a další šelmy je navzdory velkému zatížení dopravou je tamní krajina stále průchodná. Pro životaschopnou populaci rysů v Beskydech a Javorníkách je podle jeho slov funkční propojení s jádrem karpatské populace na Slovensku nezbytné.

Ne všem rysům se ale daří překážky v lidmi osídlené krajině překonávat. Pro některé může skončit pohyb v okolí silnice tragicky. Jen loni byli v Beskydech a Javorníkách podle Hnutí DUHA na silnici sraženi minimálně dva mladí rysi.

Unikátní data se podařilo získat díky společnému projektu mapování velkých šelem, na kterém spolupracuje Hnutí DUHA Olomouc se Správou CHKO Kysuce a množstvím dobrovolníků z Česka a Slovenska. Společně s AOPK ČR a dalšími partnery chce Hnutí DUHA v rámci připravovaného projektu ConnectGREEN zlepšit právě i síť migračních cest napříč Karpatami.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist