https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/s-hledanim-savcu-v-pralesich-pomaha-vedcum-necekany-spojenec-masozrave-a-mrchozrave-musky
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

S hledáním savců v pralesích pomáhají vědcům nečekaní spojenci. Masožravé a mrchožravé mušky

20.9.2017 01:11 | PRAHA (Ekolist.cz)
Mrchožravé mušky mohou být pro vědce užitečné při pátrání po druzích, které je těžko spatřit. Ilustrační snímek.
Mrchožravé mušky mohou být pro vědce užitečné při pátrání po druzích, které je těžko spatřit. Ilustrační snímek.
Inovativní přístup badatelů Smithsonianova institutu pro výzkum tropů (STRI) může zcela změnit to, jakým způsobem zjišťujeme fyzickou přítomnost nejrůznějších živočichů v pralesích. V rámci svého experimentu poprvé s úspěchem otestovali „spolupráci“ s mrchožravými muškami. Píše o tom ScienceDaily.
 

Jak zjistit, jací savci vlastně žijí v tropickém pralese? Těžko. Někteří z nich se totiž projevují jen během noci, jiní žijí ve větvích stromů nebo poletují vzduchem, případně mohou být tak malí a rychlí, že je v husté džungli snadno přehlédnete. Zoologové dosud spoléhali hlavně na dva rozdílné metodologické přístupy. Tím prvním byla fyzická přítomnost pozorovatele, který prošel daným transektem pralesa a zaznamenával každý výskyt živočicha. Druhou variantou pak byla instalace nejrůznějších fotopastí. Oba přístupy ale měly své mezery. Snímkovací zařízení nemohou být instalována všude a pozorovatel sám zvířata plaší. Výsledek tedy zdaleka nemusí odrážet skutečnost.

Lidé z STRI ale přišli s nápadem. Ten těží z dosavadního úspěchu „genetických čárových kódů“, tedy analýz DNA využívaných v praktické ochraně přírody. Rychlá analýza DNA totiž může podle předem nastavené předlohy odhalit třeba to, k jakému druhu skutečně přináleží ryba prodávaná na tržišti. Stačí k tomu vlastně jen referenční databáze, se kterou porovnáte vzorek nalezený v terénu. Tento průlomový přístup by sám tropickým badatelům moc nepomohl, neřeší totiž, jak se k DNA nejrůznějších obyvatel pralesa dostat. O to se už ale postarají mrchožravé mouchy.

V tropických pralesích panamského ostrova Barro Colorado jsou na první pohled neviditelné, ale přesto všudypřítomné. Stačí jen drobná otevřená rána na těle, odložený trus nebo zdechlina zvířete, a už jsou na místě. V tomto nevábném biologickém materiálu totiž nachází potravu a místo pro kladení vajíček. A právě toho se rozhodli badatelé Torrey Rodgers a Karen Kapheimová využít. Nejprve dli dohromady referenční databázi DNA 108 místních savců (z nichž 74 připadalo na netopýry), a pak jen nalákali masožravé mušky na uleželou vepřovou kotletu. Během krátké chvíle tak nachytali tisícovku mrchožravých mušek, ze kterých v laboratoři izolovali jimi zkrmené tkáně.

Výsledkem rozboru a metakódování DNA byla identifikace dvaceti druhů savců (například opice, masožravé šelmy, lenochodi, mravenečníci, hlodavci, netopýři), do kterých si mušky v panamském pralese před svým odchycením kously. Tento výsledek pak mohli porovnat s efektivitou fotopastí: ty zaznamenaly jen 17 druhů, a zkušený pozorovatel v terénu jich odhalil jen 13.

„Ta metoda není dokonalá, má své mezery,“ připouští Kapheimová a Rodgers. „Například neodhalila tři druhy, které se podařilo objevit tradičními metodami. Mušky jsou lepší v detekování druhů, které často produkují měkký trus, například primátů. Pro malé hlodavce s pevným trusem se příliš nehodí. V jiných regionech by ale mohl být přínos této metody ještě výraznější.“


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Radomír Dohnal

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist