https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/sampionem-v-preziti-je-rak-v-pripade-nouze-se-uzivi-i-na-sousi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Šampionem v přežití je rak. V případě nouze se uživí i na souši

9.8.2012 02:01 | PRAHA (Ekolist.cz)
„Je to neuvěřitelně odolné zvíře,“ říká šéf výzkumu Jonathan Grey z University of London. „Dokáže se živit nejen vodními rostlinami, ale stejně tak těmi suchozemskými.“ Ilustrační foto
„Je to neuvěřitelně odolné zvíře,“ říká šéf výzkumu Jonathan Grey z University of London. „Dokáže se živit nejen vodními rostlinami, ale stejně tak těmi suchozemskými.“ Ilustrační foto
Foto | ednl / Flickr
Rozmyslete se dvakrát, než do nějakého ekosystému nasadíte raky, radí vědci z University of London. Raci se totiž ukazují jako velmi odolná zvířata, která jsou schopná získávat potravu nejen pod vodou, ale i na souši.
 

Britští vědci sledovali chování raka červeného (Procambarus clarkii) v keňském jezeře Naivasha. A zjistili, že když v jezeře klesla hladina vody, dokázal si rak najít další zdroje potravy na souši.

„Je to neuvěřitelně odolné zvíře,“ říká šéf výzkumu Jonathan Grey z University of London. „Dokáže se živit nejen vodními rostlinami, ale stejně tak těmi suchozemskými.“ A jak dodává, je to zásadní zjištění pro každého, kdo bych chtěl tohoto raka přemístit do nových oblastí.

Vědci zjistili, že při poklesu hladiny jezera se někteří raci vydali na souš, kde přežívali ve hroších stopách, ve kterých se držela voda. Po setmění se pak raci vydali do okolí spásat rostliny.

„Naše studie ukazuje, že červení raci jsou mimořádně úspěšní v osidlování nových míst,“ říká Grey.

Raci červení byli zaneseni na mnoho míst východní Afriky v 60. letech minulého století ve snaze obohatit rybářství a udržet pod kontrolou populace šneků, kteří přenášeli pro lidi nebezpečné parazity.

„Raci mohou být užiteční v boji proti jiným druhům, které v ekosystému škodí. Ale sami jsou hrozbou pro populace ryb a vůbec potravní rovnováhu,“ říká Jonathan Grey. Raci totiž kromě rostlin jedí rybí vajíčka, larvy brouků, šneky a pijavice. A jak se ukázalo, ani nepříznivé podmínky jako nízká hladina jezera je nezastaví, raci udrží svou populaci tím, že vezmou útokem i to, co neleží ve vodě.


reklama

 
Další informace |
Ilustrační video:

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist