https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/scena-jako-z-afriky-velke-kopytniky-v-milovicich-doprovazi-lovici-ptaci
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Scéna jako z Afriky: velké kopytníky v Milovicích doprovází lovící ptáci

4.8.2016 12:00 | PRAHA (Ekolist.cz)
Kromě opeřenců lovících hmyz na tělech kopytníků a v jejich okolí si na své přijdou i ptáci, kteří vybírají hmyz z trusu
Kromě opeřenců lovících hmyz na tělech kopytníků a v jejich okolí si na své přijdou i ptáci, kteří vybírají hmyz z trusu
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | David Dirga / Česká krajina
Ptákům se vracejí zapomenuté instinkty, velké kopytníky využívají k lovu potravy, uvádí společnost Česká krajina. Poté, co loni přivezla do rezervace v bývalém vojenském prostoru Milovice divoké koně, začali objevovat výhody přítomnosti velkých zvířat podle jejího pozorování také místní ptáci.
 

„Podobný pohled zná většina lidí jen z přírodopisných filmů natáčených v Africe. Hejna ptáků klubáků sedících na hřbetech buvolů a dalších velkých zvířat, patří k tamní scenérii stejně neodmyslitelně, jako lovící lvi nebo sloni u napajedel," popisuje Dalibor Dostál. Nyní je podobná svéna k vidění i na milovických pastvinách.

S návratem velkých kopytníků, jako jsou divocí koně, zubři nebo pratuři, se ptákům vrací i chování, které řadu desetiletí či století nemohli uplatňovat. Když před několika lety navštívili čeští odborníci holandský Národní park Zuid Kennemerland, upoutaly je volavky, které hlídkovaly v těsné blízkosti, někdy i na hřbetech místních koní a praturů a lovily hmyz a malé obratlovce vyplašené velkými zvířaty.

„Ptáci se velmi rychle naučí přítomnosti velkých býložravců využívat. Holandské straky dříve zubry zcela jistě nikdy nepotkaly, po jejich vysazení v Národním parku Zuid Kennemerland však rychle zjistily, že jejich srst ukrývá nutričně hodnotná klíšťata. Podobně začali v Milovicích již první sezónu špačci využívat koně,“ vysvětluje Miloslav Jirků z Biologického centra Akademie věd.

Kromě opeřenců lovících hmyz na tělech kopytníků a v jejich okolí si na své přijdou i ptáci, kteří vybírají hmyz z trusu. Mezi ně patří například dudek chocholatý, bahňáci, brodiví a různí pěvci, například lindušky nebo konipasové. „Právě symbióza s koňmi dala těmto ptákům jejich jméno,“ upozorňuje Miloslav Jirků.

Hejno ptáků sleduje pohyb stáda zubrů.
Hejno ptáků sleduje pohyb stáda zubrů.
Foto | Martin Mach Ondřej / Ekolist.cz

Velcí kopytníci usnadňují ptákům nejenom získávání potravy, ale také hnízdění. „Součástí potravy zubrů a praturů, v zimě i koní, jsou i větve a kůra dřevin, které ulamují a loupou. Jindy zase lámou větve či odírají kůru při drbání. Mohou tak vznikat jizvy, kolem nichž se sice kůra zacelí, v jizvě však často zůstane ploška odhaleného dřeva, kde časem vznikne dutina. Takové dutiny využívají někteří doupní ptáci k hnízdění,“ dodává Miloslav Jirků. Právě doupné stromy v současné krajině chybí, řada těchto ptáků tak může hnízdit jen s pomocí člověka a jím vyrobených budek.

Krátké trávníky v rovinatých nížinách, vytvořené pastvou velkých kopytníků jsou také oblíbenými místy divokých hus a bernešek. „V takových polohách se však u nás téměř nepase, takže husy jsou v současné krajině odkázány na pole s ozimy," konstatují ochránci přírody.

S domácími zvířaty podle nich většinou podobná souhra opeřencům nefunguje. „Na intenzivních pastvinách hospodářských zvířat, které jsou druhově chudé, zvířata většinou nemají co plašit a ptáci tak nemají důvod je sledovat, ani kolem nich patrolovat," vysvětlují.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

radim buffalo tobias

radim buffalo tobias

5.8.2016 07:48
já si myslím že Česká krajina dělá ze všeho veliký humbuk ! jaképak zapomenuté instinkty ? když zorám pole tak je tam taky plno racků, havranů, vran a špačků...to jsou jen bláboly aby se to vše udrželo v povědomí veřejnosti a někomu stále kape ta malá domů.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist