https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/sciencedaily-unikatni-video-potvrdilo-ze-i-ryby-umi-pouzivat-nastroje
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

video uvnitřUnikátní video potvrdilo, že i ryby umí používat nástroje

24.10.2011 05:00 | PÍSEK/SANTA CRUZ (Ecomonitor)
„Je nutné myslet dopředu, protože je potřeba zvládnout několik kroků. A to je pro ryby docela těžká věc,“ říká vědec Bernardi k způsobu, jak si pyskouni otevírají škeble.
„Je nutné myslet dopředu, protože je potřeba zvládnout několik kroků. A to je pro ryby docela těžká věc,“ říká vědec Bernardi k způsobu, jak si pyskouni otevírají škeble.
Unikátní videozáběry se podařilo pořídit vědci Gaicomu Bernardimu. Natočil pozoruhodnou rybu pyskouna žlutolícího, který si při získávání potravy vypomohl použitím nástrojů. Konkrétně rybka při snaze získat potravu tloukla škeblí o skálu, píše ScienceDaily.
 

Videozáběry pořídil v roce 2009 poblíž tichomořského souostroví Palau profesor ekologie a evoluční biologie Giacomo Bernardi. „Na záběrech vidíme, jak pyskoun vyhrabává a odlupuje škebli, poté vyhledává vhodné místo na mořském dně a opakovaně proti tvrdé skále škeblí vrhá, než praskne,“ popisuje Bernardi pozorování. „K tomu je nutné myslet dopředu, protože k takovému úkonu je potřeba zvládnout několik kroků. A to je pro ryby docela těžká věc.“ Obdobně se prý i chovají pyskouni Schleonleinovi z australského Velkého bariérového útesu nebo pruhovaní kněžíci Hardwickovi.

Zmíněné chování některých útesových ryb literatura již zmiňovala, písemné záznamy měly dosud spíš anekdotární charakter. Pořízené záběry jsou vůbec prvním důkazem o tomto nezvyklém jevu.

„Čeleď pyskounovitých je zajímavá a rozmanitá skupina ryb,“ tvrdí Bernardi. „Jsou to dravci s velmi citlivým čichem a zrakem. A vypadá to, že používání nástrojů je v celé čeledi evolučně hluboce zakořeněno. Možná to umí všichni pyskouni, a my jsme si toho zatím jen nevšimli.“

Pozoruhodné je, že až donedávna se používání nástrojů přičítalo pouze člověku. V roce 1960 způsobila obrovský rozruch primatoložka Jane Goodallová zprávou, že i šimpanzi dokážou používat předměty. Od té doby bylo toto chování pozorováno už u řady živočichů, například u několika druhů ptáků, slonů či delfínů.

Článek byl uveřejněn 28. 9. 2011 na serveru ScienceDaily pod názvem Fish Uses Tool to Dig Up and Crush Clams.



reklama

 
Další informace |
Originál studie je k nalezení zde.
Radomír Dohnal

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist