https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/selhal-regulator-ne-fotovoltaicka-technologie-jak-dal
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Konference: Selhal regulátor, ne fotovoltaická technologie. Jak dál?

25.10.2010 12:53 | PRAHA (Ekolist.cz)
„Zdražení elektřiny je vlastně normální a jsme na něj zvyklí, akorát je tu jiný viník navýšení cen elektřiny. Viník, který se velmi hodí v době, kdy se tu hledá budoucnost energetiky,“ řekl Bursík.
„Zdražení elektřiny je vlastně normální a jsme na něj zvyklí, akorát je tu jiný viník navýšení cen elektřiny. Viník, který se velmi hodí v době, kdy se tu hledá budoucnost energetiky,“ řekl Bursík.
Foto | Martin Singr / Ekolist.cz
V poslední době plní stránky novin kritické zprávy o fotovoltaice. Její letošní nečekaný boom zdraží podle zástupců ČEZu cenu energie pro spotřebitele. Vystrašená veřejnost tak nyní fotovoltaiku vnímá jako zlo. Jak celou situaci řešit? Odpověď se pokoušeli najít účastníci konference Solární energie v ČR 2010.
 

Ekolog a bývalý senátor Bedřich Moldan (TOP09) uvedl, že se na svém blogu snažil vysvětlit, jaká je vlastně situace v oblasti fotovoltaiky. Krátce po zveřejnění jeho textu se prý začaly objevovat reakce, které byly z 95 % negativní. „Nálada v republice je taková, že fotovoltaika je vnímána jako zlo. Jsem z tohoto nepochopení velmi smutný,“ řekl Moldan.

Někdejší ministr životního prostředí Martin Bursík (SZ) fotovoltaiku tvrdě bránil. „Selže-li regulace, neznamená to, že systém pevných výkupních cen je vadný. A myslím si, že jsou věci, které v daný moment nejsou ekonomické, a přesto stojí za to jim vytvořit cestu,“ říká Martin Bursík a pro vysvětlení dodává: „Podpora inovací z principu není motivována nákladovou křivkou.“ Bursík si myslí, že zlikvidovat fotovoltaiku kvůli selhání regulátora by bylo krátkozraké řešení.

Se slovy Bursíka souhlasí také Moldan: „Obhajoba fotovoltaiky v očích veřejnosti je běh na dlouhou trať, není tu žádné rychlé řešení. Začíná to tím, že se věci pojmenují. Přijměme, že je to katastrofa. Ale je to selhání regulátora, a ne té technologie. A tento fakt je třeba dostat do sdělovacích prostředků.“ Slova Moldana doplnila náměstkyně ministra životního prostředí Rut Bízková, podle které potřebujeme ´zelené´ vidění ve společnosti.

Bursík prohlásil, že jsme si již zvykli na každoroční zvýšení cen elektřiny a bereme to jako fakt. Letos ale cena silové energie klesla a ČEZ oznámil, že není jiný důvod zvyšovat cenu elektřiny kromě fotovoltaiky. „Zdražení elektřiny je vlastně normální a jsme na něj zvyklí, akorát je tu jiný viník navýšení cen elektřiny. Viník, který se velmi hodí v době, kdy se tu hledá budoucnost energetiky,“ řekl Bursík. Vyjádřil nepochopení, proč v ČR byla v roce 2009 osmá nejdražší elektřina v Evropě a zmínil marži ČEZu, která je dvojnásobná oproti konkurentům v Evropě.

Zdanit banky?

První náměstek ministra financí Ladislav Minčič prohlásil, že se již zhruba měsíc diskutuje o novele zákona o daních z příjmů. Novela již prošla vládou a je pravděpodobné, že zákon dozná jistých změn. Na slova Minčiče, který představil hlavní rysy daně z fotovoltaické elektřiny, reagoval ředitel B.I.D. services Michal Pop otázkou: plánuje se tedy zdanit fotovoltaika, aby mohla být dotována? „Myslím, že jste to v zásadě vystihl,“ odpověděl Minčič. Uvedl, že v konečném efektu dopadne podpora výroby solární energie v každém případě na spotřebitele. „Jakékoliv řešení je sporné. Vytloukáme klín klínem. Ideální řešení neexistuje,“ přiznal Minčič.

„Myslím, že jste to v zásadě vystihl,“ odpověděl Minčič na otázku, jestli ministerstvo financí plánuje zdanit fotovoltaiku, aby mohla být dotována.
„Myslím, že jste to v zásadě vystihl,“ odpověděl Minčič na otázku, jestli ministerstvo financí plánuje zdanit fotovoltaiku, aby mohla být dotována.
Foto | Martin Singr / Ekolist.cz
Na konferenci však zazněly obavy, že pokud bude změněna legislativa a daň schválena, dojde k žalobám a arbitrážím ze strany vlastníků fotovoltaických elektráren. Pavel Doucha z Advokátní kanceláře Šikola a partneři uvedl: „Vidím zde problémy s diskriminací fotovoltaiky a navíc by šlo o daň, která vlastně daní nebude.“

Minčič zmínil, že ministerstvo obdrželo návrh, aby byla kvůli fotovoltaice zavedena zvláštní bankovní daň. Tento námět podle Minčiče ministerstvo financí nepodporuje. Podle ekonoma Miroslava Zámečníka by se tak jistě dalo vyhnout hrozícím arbitrážím. „Ale taková daň by byla perverzní,“ zhodnotil ideu Zámečník.

Lidé se zbláznili

Miroslav Zámečník lituje toho, že byly v ČR nainstalovány celé plantáže solárních panelů, které nemají příliš velkou účinnost, hyzdí krajinu a budou v ní dlouhá desetiletí. „To jsou věci, které jsou špatně a je mi to líto. I v českém měřítku jsme to příšerně zvrtali,“ řekl rozhodně Zámečník a dodal, že dobré řešení současné situace nevidí.

A počet instalovaného výkonu neustále prudce stoupá. Kerstin Schmidtová z norské společnosti REC Solar řekla, že jen v letošním roce její společnost nainstalovala v ČR 25 MW, ale mohlo to být klidně i desetkrát více. „Lidé se zbláznili. Prodej zde určuje nabídka, vše co vyrobíme, je rychle prodané,“ uvedla. A prudce rostoucí počet instalovaných MW výkonu znepokojuje také Bízkovou, která zmínila desítky lidí snažících se rychle uvést do provozu celé plantáže solárních elektráren.

Rostislav Krejcar z Energetického regulačního úřadu (ERÚ) řekl, že aktuální instalovaný výkon ve fotovoltaice v ČR je 863,75 MW (údaj k 15. 10. 2010), přičemž za posledních 15 dní vzrostl o 68 MW. To je obrovský nárůst a proto je možné, že ještě před koncem letošního roku bude dosaženo 1200 MW instalovaného výkonu. Část účastníků konference - i přes mnoho neznámých v odhadech – naléhala na Krejcara, aby uvedl počet MW, který bude na konci roku instalován. Rostislav Krejcar se však konkrétní odpovědi vyhnul.

Elektřina ze Sahary?

Poradce pro energetiku a životní prostředí Petr Holub uvedl, že za 40 let dojde ropa a poté budou docházet i zásoby zemního plynu, uranu a poté uhlí. „V dlouhodobém horizontu 50 – 100 let nelze uvažovat o ničem jiném než 100 % podílu výroby elektřiny z OZE,“ řekl Holub. A naznačil také, jak by mohla být tato myšlenka realizována: speciální technologie na relativně malé ploše (200 x 200 km) Sahary by dokázaly dodat elektrickou energii pro celou Evropu. „Projekt Desertec je poměrně rozpracovaný,“ řekl Holub a vysvětlil, že by v této situaci část energie vyráběly domácnosti a část by byla přenášena z Afriky, přičemž ztráty by byly pouze zhruba 15 %. Je zde však zatím mnoho překážek včetně politické situace ve státech Afriky.


reklama

 
Další informace |

Konferenci Solární energie v ČR 2010 uspořádala organizace B.I.D services ve dnech 19. – 20. října 2010.

Martin Singr
Vydání tohoto textu bylo podpořeno z Revolvingového fondu Ministerstva životního prostředí ČR. Za obsah je zodpovědná výhradně redakce serveru Ekolist.cz a nelze jej v žádném případě považovat za názor MŽP.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist