https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/sireni-vlku-neomezuje-nedostatek-vhodne-potravy-ale-hola-krajina
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Šíření vlků neomezuje nedostatek vhodné potravy, ale holá krajina

24.7.2012 01:50 | FERROL/ČESKÉ BUDĚJOVICE (Ecomonitor)
Pokud není k dostání zajíc nebo liška, spokojí se vlci i s domácími odpadky
Pokud není k dostání zajíc nebo liška, spokojí se vlci i s domácími odpadky
Foto | Juan José González Vega / Wikimedia Commons
Rozrůstající se populace vlka iberského (Canis lupus signatus) nepůsobí Portugalcům a Španělům jen radost. Úspěch aktivní druhové ochrany, který umožnil rozšíření těchto ohrožených psovitých šelem na plochu 30 000 kilometrů čtverečních, totiž vyvolává otázky, zda vlci dokáží v člověkem silně pozměněné a hustě osídlené krajině přežít. O výzkumu optimálních podmínek pro přežití vlků na Iberském poloostrově napsal server ScienceDaily.
 

Člověkem intenzivně obhospodařovaná krajina Galície totiž nenabízí dostatek „potravních zdrojů“ a je zde poměrně hustá dopravní síť. Ochránci se obávali, že se výskyt vlků brzy opět omezí jen na jednotlivá malá útočiště v horách, mezi kterými ale nebudou vlci moci migrovat.

Studie Luise Llanezy, výzkumníka Agentury pro ochranu přírodních zdrojů (A.RE.NA), však potvrzuje, že vlci si tu poradí. Potravní nabídka pro ně totiž není určujícím a hlavním faktorem, který by limitoval jejich rozšíření.

Na bázi úctyhodného počtu sesbíraných vzorků vlčího trusu - 1594 kouscích - dokázal Llanezy stanovit, čím se jednotlivé exempláře sestupující z hor vlastně živí. Ukázalo se, že iberští vlci jsou oportunisté, kteří využívají všech dostupných zdrojů potravy.

Pokud není k dostání zajíc nebo liška, spokojí se i s domácími odpadky. Rozbor DNA z vlčího trusu ale napomohl i stanovení velikosti jednotlivých teritorií, které odrážejí podstatnější problém. Statistickou analýzou rizikových prvků pro šíření populace bylo zjištěno, že ze 48 % je kritickým faktorem „pocit bezpečí“, dále z 35 % přítomnost člověka, včetně silnic a budov.

Vlci a „pocit bezpečí“? Na bázi orografických a vegetačních map Llaneza vypozoroval, že vlci potřebují k přesunům traviny a křoviny, ve kterých se mohou pohybovat neviděni. Stačí jim vegetace s minimální výškou 50 centimetrů, ale na otevřená prostranství v blízkosti lidí se neodváží.

„Dokud tedy budou vlci tolerováni lidmi, budeme je moci najít všude, kde naleznou potravu a úkryt,“ říká Llaneza. „Můžeme na nich pozorovat, jak se pomalu a opatrně učí přežívat v krajině spolu s lidmi.“


reklama

 
Další informace |
Článek byl uveřejněn na serveru ScienceDaily.com pod názvem „The Iberian Wolf Lives Close to Humans More for Refuge Than for Prey“ dne 11.7 2012.
Radomír Dohnal

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist