https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/soutez-do-prace-na-kole-zlakala-pres-7-000-lidi-najeli-vic-jak-milion-kilometru
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Soutěž Do práce na kole zlákala přes 7 000 lidí. Najeli víc jak milion kilometrů

5.6.2015 16:10 | PRAHA (Ekolist.cz)
Pátého ročníku soutěže se zúčastnilo  7 280 lidí z 1 156 firem a institucí v čtyřiadvaceti českých a moravských městech.
Pátého ročníku soutěže se zúčastnilo 7 280 lidí z 1 156 firem a institucí v čtyřiadvaceti českých a moravských městech.
Skoro milion a půl kilometrů se ujelo během května v rámci soutěže firem Do práce na kole. Pro srovnání: cyklisté při svých cestách do zaměstnání pětatřicetkrát objeli Zeměkouli. Pátého ročníku soutěže se zúčastnilo 7 280 lidí z 1 156 firem a institucí v čtyřiadvaceti českých a moravských městech.
 

"Kdyby všichni tito lidé jeli sami do práce autem, vyprodukovali by tím zhruba 212 tun oxidu uhličitého, 1 tunu oxidu uhelnatého, 49 kg prachových částic, které na sebe váží karcinogenní látky a kila dalších látek poškozujících naše zdraví a životní prostředí," upozorňujeLukáš Eršil z iniciativy Auto*Mat, která soutěž pořádá.

Jak organizátoři dodávají, soutěž není jen o úspoře CO2, ale také o motivaci zaměstnavatelů zlepšit zázemí pro ty své zaměstnance, kteří by chtěli do práce jezdit na kole. V mnohých zapojených městech začali zástupci samospráv kvůli tlaku soutěžících zlepšovat místní cyklistickou infrastrukturu.

Soutěž celkově vyhrál tým Botany Peloton z Botanického ústavu AV ČR. Tým byl vylosován ze všech, které najely na kole během května alespoň dvě třetiny pracovních dní. Nejvýkonnější jezdec v Praze Karel Toufar z Ministerstva obrany našlapal během svých květnových cest úctyhodných 1 800 kilometrů a nejpilnější žena Michala Králová z komerční banky má na kontě 1 310 kilometrů.

Kromě týmů a jednotlivců se tradičně oceňovaly také firmy, které pro svoje zaměstnance dojíždějící na kole poskytují nejlepší podmínky. Titul Cyklozaměstnavatel roku ČR a cenu v podobě městského kola Classica získala firma Honeywell Aerospace Olomouc, která nabízí svým zaměstnancům stojany, sprchy, sušáky, teambuildingové výlety, má důkladně vypracovaný plán mobility a pro své zaměstnance pořádá až do konce roku vnitrofiremní soutěž. Nejlepšími cyklo-zaměstnavateli v Praze byly pro tento rok vyhlášeny firmy Anděl Investment, Ernst & Young a ČSOB. Vítězná společnost Anděl Investment poskytuje svým zaměstnancům dojíždějícím na kole mimo jiné firemní cyklodresy, teambuildingové cyklo-výlety a závody, zvýhodněné občerstvení i slevy u různých cyklo-značek a má také vypracovaný plán mobility.

„Překvapilo a potěšilo nás, že s největší vervou se do letošní soutěže pustili kuchaři a recepční z našeho hotelu a že si soutěžní klání nenechala ujít ani jedna téměř šedesátileté paní pokojská,“ říká Marek Páleník, ředitel Anděl Investment

Souboj o druhé místo mezi ČSOB a EY byl velmi těsný. „Nakonec jsme se rozhodli o něco více ocenit společnosti EY, protože má nejen skvělé zázemí pro cyklisty i vnitrofiremní soutěže, ale firma přemýšlí i komplexněji o svém vlivu na životní prostředí a snaží se snížit svoji ekologickou stopu například tím, že omezuje služební lety ve prospěch videokonferencí,“ vysvětluje Lukáš Eršil, manažer soutěže, proč organizátoři z iniciativy Auto*Mat udělili druhé místo právě této společnosti.


reklama

 
Další informace |

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist