https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/studentska-aplikace-ma-pomoci-chranit-zver-pri-senosecich
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Studentská aplikace už zachránila 48 mláďat a 64 dospělých zvířat při senosečích

23.5.2016 12:00 | LYSÁ N.L. (ČTK)
Nejohroženějšími druhy jsou podle odborníků mladé srny, zajíci, drobní savci, ale i ptáci
Nejohroženějšími druhy jsou podle odborníků mladé srny, zajíci, drobní savci, ale i ptáci
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Věra Klimešová
Studenti České zemědělské univerzity (ČZU) vytvořili mobilní aplikaci, která si klade za cíl minimalizovat ztráty divoké zvěře při senosečích a sklizních. Program je určený pro zemědělce, myslivce, ale i dobrovolníky z řad laiků, řekl proděkan Provozně ekonomické fakulty České zemědělské univerzity v Praze Roman Kvasnička. V rámci ročního zkušebního provozu pomohla aplikace zachránit 48 mláďat a 64 dospělých zvířat.
 

"Myšlenka vytvořit společnou komunikační platformu pro zemědělce, myslivce a dobrovolníky z veřejnosti vznikla v prosinci 2014 na schůzce zástupců ministerstva životního prostředí (MŽP), sdružení Za živou krajinu a Provozně ekonomické fakulty České zemědělské univerzity. Zástupci sdružení si stěžovali, že jim chybí kontakty na provozovatele honiteb, kterým by chtěli nabídnout svou pomoc při plašení před sečemi. Myslivci si dlouhodobě stěžovali, že neznají termíny seče, že zemědělci sekání nehlásí a že na ně nemají kontakty," uvedla dnes mluvčí MŽP Jana Taušová na mezinárodní myslivické výstavě Natura Viva 2016 v Lysé nad Labem.

Loni v květnu byl tedy spuštěn internetový portál, kde se na jednom místě sbíhají informace o termínech sečí, kontakty na myslivce, zemědělce i dobrovolníky. V případě změn času seče kvůli počasí portál posílá registrovaným účastníkům informační SMS zprávu nebo e-mail.


Více informací o aplikaci v článku Blíží se doba senosečí. Díky aplikaci se do záchrany srnčat může zapojit každý

"Aplikace Projektu Ochrany živočichů při sečích a sklizni má tři různé profily - dobrovolník zadává zjištěné úhyny, zemědělec nahlásí termín sečení a myslivec plánování akcí v terénu," řekl Kvasnička, podle nějž je možno aplikaci používat i v offline režimu. Aplikace je propojena s portálem senosec.czu.cz a v současné době je dostupná pro mobilní zařízení s operačním systémem Android nebo Windows Phone.

"Kouzlo je v tom, že se potkaly subjekty, které v této oblasti logicky spolupracují," řekl ministr Richard Brabec (ANO 2011). Míní, že aplikace pomůže všem zainteresovaným skupinám lépe koordinovat ochranu zvěře. "Pomůže jak myslivcům, tak zemědělcům, tak vlastně i těm dobrovolníkům, třem skupinám, které se navzájem do té doby relativně horko těžko hledaly, tak aby mohly účinně zareagovat při ochraně zvířat," dodal Brabec.

Nejohroženějšími druhy jsou podle odborníků mladé srny, zajíci, drobní savci, ale i ptáci. V rámci ročního zkušebního provozu aplikace pomohla zachránit 48 mláďat a 64 dospělých jedinců. Server senosec.czu.cz má přes dva tisíce registrovaných uživatelů.


reklama

 
Ondřej Bukáček
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist