https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/sumava-konci-kaceni-i-blokada-kdo-vlastne-vyhral
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Šumava: Končí kácení i blokáda. Kdo vlastně vyhrál?

12.8.2011 14:00 | PRAHA (Ekolist.cz)
Konec kácení. Podle aktivistů nemá spor jasného vítěze, jen poraženého. Tím je podle nich příroda.
Konec kácení. Podle aktivistů nemá spor jasného vítěze, jen poraženého. Tím je podle nich příroda.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Kácení na šumavském Ptačím potoce končí, podle správy národního parku má být pátek posledním dnem, kdy budou v lokalitě úřadovat motorové pily. Aktivisté přeruší blokádu, na místě ale zůstávají .
 

Podle správy by se už pily na Ptačí potok vrátit neměly. „Dále budeme monitorovat situaci, pokud bychom zasahovali, pak jen odkorňováním stojích kmenů,“ říká mluvčí Národního parku Šumava Pavel Pechoušek. Podle správy parku se i přes nezákonnou blokádu podařilo díky výborné organizaci práce dostat v lokalitě Na Ztraceném kůrovcovou kalamitu pod kontrolu. „Pokáceno bylo více než pět tisíc stromů,“ počítá konečný účet Pechoušek.

Správa vyhlásila, že i přes blokádu se jí podařilo kůrovce zastavit. Podle aktivistů se ale podařilo zachránit zhruba třetinu stromů označených k pokácení. Kdo celý spor vlastně vyhrál se ale jednoduše říct nedá. „Jasné je jen to, kdo prohrál. Šumavská příroda,“ řekl Ekolistu jeden z mluvčích blokády Mojmír Vlašín. Blokádě se podle něho podařilo zamezit nejhoršímu, například nasazení těžké techniky – harvestorů.

Vlašín také zpochybňuje, že by skutečně padlo pět tisíc stromů. Podle něj se naopak podařilo zachránit zhruba polovinu stromů, označených k pokácení, tedy zhruba dva a půl tisíce. „Blokáda byla tedy z poloviny úspěšná,“ shrnuje Vlašín. Podle druhého mluvčího blokády Vratislava Vozníka padlo odhadem tři a půl tisíce stromů. Jde ale o odhad. „Přesná čísla se pokusíme získat přes víkend,“ říká Vozník.

Podle Mojmíra Vlašína ale není zdaleka jisté, zda kácení skutečně končí. „Celou dobu šlo o dřevo, ne o kůrovce. A dřevo označené ke kácení tam stále je,“ dodal. Podle něj je zcela možné, že se objeví nové ložisko kůrovce a do lesa znovu najedou dřevorubci. Vlašín připomněl, že správa parku by zhruba polovinu dřeva chtěla ze suchých míst odvézt. "Kolik dřeva se bude odvážet není v tuhle chvíli vůbec aktuální," říká Pechoušek.

Podle aktivistů ale není všem dnům konec a na Šumavě raději zůstávají dál. Namísto blokování budou lokalitu sledovat. Na místě by jich mělo zůstat zhruba dvacet. Za celou dobu blokády se podle mluvčích na místě vystřídalo na tisíc lidí.


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist