https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/tajemstvi-niciveho-vymirani-mohly-za-nej-zmeny-klimatu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Tajemství ničivého vymírání? Mohly za něj změny klimatu

28.1.2011 14:55 | WASHINGTON (Ekolist.cz)
Vrstvy hornin na kanadském Anticosti Island v sobě skrývají vědecké poklady.
Vrstvy hornin na kanadském Anticosti Island v sobě skrývají vědecké poklady.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Science/AAAS
Vědci se přiblížili odhalení jednoho z velkých tajemství historie života na Zemi – podle nových výzkumů mohly za jedno z vůbec nejničivějších vymírání před zhruba 450 miliony let změny klimatu.
 

Studie otištěná v dnešním vydání časopisu Science ukazuje, že tehdy prudce poklesly teploty tropických oceánů. Vědci vyslovují domněnku, že právě tato drastická změna ekosystému vedla k vymírání, kdy na přelomu ordoviku a siluru vyhynulo podle odhadů až 75 procent mořských živočichů.

Důvody tohoto vymírání – druhého nejničivějšího v dějinách země – jsou dlouhou dobu předmětem dohadů a spekulací expertů, kteří v minulosti přicházeli s řadou teoriích (podle jedné nich byla na vině například nebývale silná sopečná aktivita).

Nová studie je ovšem přelomová tím, že vědecký tým Kalifornského technologického institutu dokázal pomocí nových metod zjistit dosud nedostupná data o tehdejších teplotách oceánu. „Již delší dobu se předpokládalo, že toto vymírání mělo souvislost s klimatickou změnou, přesný mechanismus tohoto procesu byl ovšem nejasný,“ uvedl Seth Finnegan, autor výzkumu. V té době Zemi začaly „dobývat“ mohutné ledovce, globálně se silně ochlazovalo. Ddborníci však dosud měli jen omezené znalosti o přesném rozsahu zalednění a změnách teplot oceánů. To se nyní změnilo a je tedy zřejmé, že změny byly opravdu velké.

Toto údolí na Anticosti Island v Kanadě dává vědců možnost prozkoumat z vrstev hornich změny klimatu.
Toto údolí na Anticosti Island v Kanadě dává vědců možnost prozkoumat z vrstev hornich změny klimatu.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Science/AAAS
„Podle našich výsledků se tehdejší klimatické změny nedaly srovnat s ničím, čím Země prošla v uplynulých 100 milionech let,“ dodává spoluautor studie Woodward Fischer.

Podle Finnegana byl jeho tým schopen odhadnou rozsah kontinentálních ledových pokryvů. A má nyní mnohem lepší představu o ordovickém klimatu i způsobu, jak jeho prudké ochlazení mohlo vést k dramatickému vymírání. Z časové křivky poklesu teplot oceánů o pět stupňů vyplývá, že přesně v té době nastal velmi silný úbytek druhů.

A vědci tedy říkají: je to jasný důkaz, že záhada mohutného vymírání je vyřešena.


reklama

 
Další informace |
Zdroj: Science
Tento text byl publikován v rámci projektu Ekolist.cz – zpravodajství o změnách klimatu, který je realizován díky finanční podpoře SFŽP a MŽP.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist