https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/temna-stranka-solarni-energie-jedovate-olovo-ohrozi-indii-a-cinu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Temná stránka solární energie: jedovaté olovo ohrozí Indii a Čínu

5.9.2011 02:00 | WASHINGTON (Ekolist.cz)
V rozvojovém světě může solární energie přinést řadu problémů. Ilustrační foto.
V rozvojovém světě může solární energie přinést řadu problémů. Ilustrační foto.
Licence | Volné dílo (public domain)
Foto | Border Green Energy Team / E.ON
Užívání „čisté“ solární energie může mít i stinné stránky. Nová studie University of Tennessee varuje, že především v rozvojovém světě může toto odvětí v budoucnu vyprodukovat více než 2,4 milionů tun olova znečišťujícího životní prostředí.
 

V rozvojových zemích s horší infrastrukturou totiž musí výrobci solární energie mnohem více spoléhat na bateriové systémy využívající právě olovo, které se při nedbalé manipulaci a práci s odpady může velmi snadno dostat do ekosystémů. To může mít velmi negativní dopady, jak vědci připomínají, olovo může lidem působit řadu velmi vážných zdravotních problémů.

Podle předpovědí „pohltí“ solární systémy do roku 2022 zhruba třetinu světové produkce olova. Klíčové obavy vyplývají především z toho, že v současné době mají podle oficiálních statistik Indie a Čína obrovské problémy s úniky olova v různých fázích jeho zpracování: od dolování až po zpracování a recyklaci.

Studie připomíná, že v nedávné době přišla z Číny řada varovných zpráv o masových incidentech otravy rtutí v zařízeních na recyklaci baterií i výrobních provozech. 583 těchto zařízení bylo podle čínských údajů uzavřeno.

Rizika číhají všude

„Je nezbytné investovat do environmentálních kontrol výroby baterií a zlepšit systém jejich recyklace,“ uvádí Chris Cherry, hlavní autor studie. „Bez rychlého zlepšení je zřejmé, že užití baterií s olovem povede ke kontaminaci prostředí a otravám mezi dělníky, ale i dětmi.“

Průmyslová odvětví vyrábějící baterie již nyní spotřebovávají zhruba 80 procent globální produkce olova. Navíc zažívají velmi rychlý nárůst, a to právě v souvislosti z rozšiřováním solárních systémů. I proto autoři docházejí k závěru, že v budoucnu bude dopad na životy lidé mnohem silnější.

„Solární průmysl musí udělat kroky směrem k větší zodpovědnosti při výrobě a provozování baterií,“ říká Perry Gottesfeld, další z autorů studie. „Bez zásadních zlepšení bude otrav olovem přibývat.“


reklama

 
Další informace |
Abstrakt článku je možné najít na stránkách časopisu Energy Policy.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist