https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/tezarska-spolecnost-a-londynska-zoo-zachranuji-mexicky-rybi-unikat-halancikovce-mrizkovaneho
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Těžařská společnost a londýnská zoo zachraňují mexický rybí unikát - halančíkovce mřížkovaného

19.8.2016 01:58 | PRAHA (Ekolist.cz)
Pro správný vývoj potřebují správnou tvrdost vody. To zajistí těžařská společnost. Ilustrační snímek.
Pro správný vývoj potřebují správnou tvrdost vody. To zajistí těžařská společnost. Ilustrační snímek.
Londýnská zoo už dvanáct let pracuje na záchraně kriticky ohroženého druhu s poněkud neobvyklým partnerem - těžařskou společností Gypsum. Ta je jedním z hlavních dodavatelů stavebních materiálů ve Velké Británii. Průmyslníci často obvykle hájí zájmy jiné, než ochranu přírody, ale v tomto případě je vzájemná spolupráce více než úspěšná. Informuje o tom server Quartz.
 

Zoologická zahrada v Londýně je garantem a provozovatelem stovek záchranných programů ve více než padesáti zemích světa. A často velmi úspěšným. To ale nebyl právě případ malé rybičky z Mexika, halančíkovce mřížkovaného. Navzdory velké snaze chovatelů se v zázemí zoo odchov nedařil. I to malé procento úspěšně odchovaných exemplářů se rodilo s celou řadou anatomických poruch. Proč se ale vlastně ryba akvarijních rozměrů stala předmětem zájmu ochránců přírody?

Halančíkovec mřížkovaný se totiž vyskytuje jen na území jediného mexického státu, v San Luis Potosí, a navíc ještě v jednom jediném jezeře, zvaném Media Luna. Tento značně omezený areál ryby narušuje intenzivní zemědělství, turistika a negativní působení invazních druhů. Mexická vláda má ale momentálně jiné starosti, než udržovat v chodu nějaký záchranný program, a proto zůstává celá iniciativa zachování druhu na aktivitách londýnské zoo.

Brian Zimmerman, kurátor akvárií londýnské zoo, k tomu dodává: „Odchovy v zajetích jsou často nezbytnou součástí většiny záchranných programů. Udržet si přitom určitý náhled a novátorské myšlení je nutné.“ Jako příklad dává zřízence zoo, kteří se kvůli správnému vývoji mláďat převlékají za dospělé pandy, nebo nejrůznější maňásky na krmení ptáčat, nápadně připomínající zobáky ptáků-rodičů. „Věc jde tak daleko, že používáme i parfém ovlivňující libido jednoho druhu papoušků, nebo že jednomu druhu ohrožených fretek rozvážíme v džungli léky zatavené v bonbonech s pomocí dronů.“

V případě halančíkovců se jim ale dlouho nedařilo dosahovat dobrých výsledků. „Chov ryb je podobný jako kuchařský recept,“ říká Zimmerman. „Se správnými ingrediencemi – teplotou, vodou, stravou a živinami – není dosažení výsledku komplikované. Musíte ale vědět, jak jednotlivé věci zařídit.“ Když už se podařilo přimět malé rybky k nakladení vajíček, nedalo se s nimi pro jejich křehkost vůbec pracovat. Až po dlouhé době a nezbytném průzkumu v terénu přišli lidské rybí chůvy na příčinu problému.

Jezero Media Luna stojí na vápencovém podloží a zdejší voda je velmi tvrdá. A právě nedostatečná přítomnost vápence ve vodě ovlivňovala tuhost a odolnost jiker. Proto byla k celému záchrannému projektu přizvána společnost Gypsum, která v Brightlingu těží sádrovec ve velkém. Většinou jako stavivo nebo jako hnojivo. V tomto případě se ale vápenaté složky výtečně hodily k obohacení vody nádrží, ve které žijí halančíkovci. Snaha a strategické partnerství mezi zoo a těžaři přinesla výsledky. Teď už zbývá jen najít odpověď na poslední otázku, a to jak bez nehody navrátit ryby zpět do jejich přirozeného prostředí.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Radomír Dohnal

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist