V Praze u Národního divadla vyroste netradiční trh. Prodávat se bude "nehezká" zelenina
Zelenina, kterou nemohou zemědělci udat především kvůli jejímu estetickému vzhledu, se bude prodávat za symbolickou cenu od 9 hodin ráno do vyprodání zásob. Kupující si budou moci odnést zeleninu, jež by jinak přišla vniveč, ve třech typech papírových pytlíků. Malý sáček na kilo plodin vyjde na 5 Kč, střední velikost bude za 10 Kč a největší za 15 Kč. Zeleninu na happening darovali čeští malí a střední zemědělci z okolí Prahy.
Farmáři totiž velkou část své produkce zaorávají zpátky do půdy nebo kompostují. Zeleniny je totiž v určitých obdobích více než si trh žádá. Svoji roli hraje také nestálá poptávka, levné potraviny ze zahraničí a velké nároky prodejních řetězců na estetickou kvalitu zeleniny. „Například brambory jsou příliš malé či velké, ředkvičky mají listy nažloutlé nebo mrkve jsou příliš zkroucené. Výživová hodnota této zeleniny je ovšem stejná jako té prvotřídní, prodávané na pultech obchodů," vysvětlují zástupci iniciativy Zachraň jídlo.
Pěstitelé zeleniny a ovoce přitom svou úrodu nemusí vyhazovat, ale mohou ji darovat Potravinové bance, která dál produkty distribuuje potřebným a čerstvých produktů má nedostatek. Zemědělci ale o této možnosti často nevědí a zeleninu vyhazují nebo ji vůbec nesklidí. „Prosíme všechny, kdo by chtěli pomoci, aby se nám ozvali na mail info@zachranjidlo.cz. Poradíme jim, co mohou v boji proti plýtvání podniknout,“ dodává Adam Podhola.
Iniciativě Zachraň jídlo se už v průběhu léta a podzimu podařilo zkontaktovat několik zemědělců, kteří začali dovážet jídlo do Potravinové banky Praha. „Protože jsou mezi našimi odběrateli také dětské domovy, azylové domy pro matky s dětmi, domovy na půl cesty, Klokánky a další zařízení pečující o děti, přivítali bychom přísun čerstvého ovoce a zeleniny, které jsou nezbytné pro zdravý vývoj dětského organismu,” říká Věra Doušová, předsedkyně Potravinové banky Praha.
„Jsme rádi, že se věci začínají dávat do pohybu. Minulý rok jsme prostřednictvím Hostiny pro tisíc upozornili na existenci daně, kterou musí obchodníci při darování potravinovým bankám platit. Nyní to vypadá, že se na ministerstvu zemědělství a financí rýsuje řešení, díky němuž tato nesmyslná daň skončí,“ říká Adam Podhola.
Podle studie vypracované pro Evropský parlament byla v České republice v roce 2006 znehodnocena na úrovni zemědělské produkce téměř čtvrtina všeho vyhozeného jídla, což se rovná asi 450 000 tunám. Celkově na každého Čecha připadá okolo 187 kilogramů vyplýtvaných potravin ročně.
reklama