https://ekolist.cz/cz/publicistika/civilizace/zdrave-i-udrzitelne-stravovani-cechu-se-snazi-resit-i-byznys.vymlouvat-se-na-poptavku-dlouhodobe-nefunguje
reklama
reklama
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Zdravě i udržitelně: Stravování Čechů se snaží řešit i byznys. Vymlouvat se na poptávku dlouhodobě nefunguje

10.11.2025 05:33 | PRAHA (Ekolist.cz) | Petra Schwarz Koutská
Bedýnka se zeleninou
Bedýnka se zeleninou
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
V oblasti produkce potravin čelíme takzvané trojité výzvě: nakrmit lidi, nepřispívat ke klimatické změně ani ztrátě biodiverzity. Lidé se dnes ve výživě spoléhají na velmi úzkou skupinu asi 12 plodin a 5 typů živočichů. Jak produkovat a spotřebovávat zdravěji a ve vztahu k přírodě, nesmí zůstat na volbě koncového spotřebitele, je nutné řešit celkovou proměnu zemědělství a obchodu. Jak ke změně přispívají české firmy, probírali jejich zástupci na konferenci Cirkulární města a byznys 4.
 
Podle dat World Wide Fund for Nature (WWF) souvisí asi třetina světových emisí s produkcí potravin. Celosvětově se pak více než třetina vyprodukovaných plodin použije pro fungování živočišné produkce. A ta je ve stravování Čechů stále nadprůměrná.

„Zdraví lidí a ekosystémů je podle výzkumů ruku v ruce, nejsou to oddělené problémy. Zvýšená spotřeba červeného masa, příliš cukru a nedostatek zeleniny a ovoce na českých talířích se podepisuje na zdraví lidí i krajiny. I to je důvod, proč WWF po britském vzoru přišla s návrhem tzv. ideálního talíře,” uvádí Lenka Fryčová z české WWF.

„Kdybychom chtěli plnit cíle Pařížské dohody, museli bychom se přiklonit výrazně k rostlinné stravě. Aby byly pro Česko cíle dosažitelnější, vznikl náš lokálně přizpůsobený soubor doporučení Zdravý talíř, zdravá planeta z loňského roku. Snažili jsme se kalkulovat tak, aby cena upraveného stravování nijak nestoupala,” vysvětluje Lenka Fryčová.

Podle dat WWF je CO2 eq. stravování v Česku 5,29 na osobu za den. Aby hodnota odpovídala cílům Pařížské dohody, musela by klesnout o víc než polovinu. V tom je zásadní takzvané potravinové prostředí, které se formuje nejen v rodinách, ale i ve školách, firmách a aktivitou veřejné správy. Není přitom potřeba vyrábět víc, jen jinak.

„K naší metodologii pro producenty, která řeší výrobu, obaly, distribuci i plýtvání už se začátkem letošního roku přihlásil například Lidl,” dodává Fryčová.

Podle Michala Vopeláka, konzultanta v oblasti odpadu firmy Lidl, se řetězec snaží svou aktivitu monitorovat skrze ESG reporting a 400 různých metrik. Tlak na udržitelnost přitom přichází z mateřského koncernu Schwarz Gruppe. Je však nutné směřování přizpůsobit dané zemi. Například iniciativa S Lidlem šetříme jídlem zahrnuje přes 1,6 milionu takzvaných záchranných tašek ročně. Ty obsahují potraviny, jimž se blíží datum minimální trvanlivosti nebo spotřeby. Zároveň se supermarket snaží nabízet vedle živočišných produktů i rostlinné alternativy. Zakazníka je totiž možné získat pro dané produkty nejen cenou, ale i usmístěním v prodejnách.

Filip Sajler z HOPI CHEF TECH Food zdůraznil, že skladba jídla je naprosté gros pro lidské zdraví. Snaží se tedy postupně měnit způsob přípravy jídel. „Čisté a kvalitní jídlo začíná vývarem a místními ingrediencemi. Neefektivita a nekvalita bohužel provází stále velkou část hromadného stravování v jídelnách, kantýnách i restauracích," říká.

„Je potřeba se to učit jinak: díky know-how, technologiím, jak potraviny připravovat a uchovávat, ale i díky osvětě a propojení s byznysem. Stačí nějak začít, ideálně u sebe ve firmě, rodině, a postupně přidávat další kroky. Nejde se stále vymlouvat na to, že spotřebitel chce jen nejnižší cenu. Přenastavení vztahu mezi producenty a retailem vytváří prostor i pro změnu poptávky zákazníků,” pokračuje Filip Sajler.

Kvůli zájmu méně plýtvat fungují také platformy typu Nesnězeno, které nabízí přebytky z kaváren, restaurací i supermarketů. „Podporujeme tím interní závazky firem, ale i globální cíle udržitelnosti dle OSN. Hlavní podíl našich zákazníků tvoří ženy mezi 25-35 lety,” říká Filip Matušek z Nesnězeno. Město je pro podobné platformy ideální prostředí: celosvětově se ve městech spotřebuje 70 % potravin, dost se v nich plýtvá, ale mohou být i dějištěm inovací. V Česku, Maďarsku a Rumunsku se do platformy chce zapojit stále více regionů a aktérů.

Podle Moniky Zábojníkové z Farmy Bezdínek (udržitelná produkce kvalitních rajčat z Dolní Lutyně) pomáhají i osvětové projekty typu Půl talíře. Ten motivuje lidi, jak naplnit alespoň polovinu porce ovocem a zeleninou. Podle ní si totiž lidé často nejsou vědomi, jak nedostatek ovoce a zeleniny na talíři ovlivňuje jejich zdraví i psychiku.

„My jako producenti musíme hlavně zaujmout zakaznika.Třeba skvělou chutí, ale i tím, že naše zelenina neobsahuje zbytkové pesticidy a má tak jasné zdravotní benefity. Svoje děti učím, že je mnohem rozumnější utratit za kvalitní jídlo než za nové oblečení. Navíc zemědělství potřebuje změnu a tím pádem i mladé lidi. Koneckonců produkce jídla bude potřeba stále, takže je to obor s perspektivou, kde je nutné naučit se produkovat kvalitní jídlo i na malé ploše. Pro nás jsou v tomto směru velkým vzorem pěstitelé z Holandska,” dodává Monika Zábojníková.

Konferenci Cirkulární města a byznys 4 pořádal Pražský inovační institut ve spolupráci s hl.m. Prahou. Záznam a prezentace jsou na webu cirkularnimesta.cz.


reklama

 
foto - Schwarz Koutská Petra
Petra Schwarz Koutská
Autorka je copywriterka, editorka a zakladatelka projektu Sound of Science – klimatický infoservis.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (11)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jaroslav Řezáč

10.11.2025 07:15
Češi budou jíst to, na co mají peníze... vzletný úvahy jsou hezký, ale kde jsou možnosti, realita a kde nabádka?

je však jasné, že životní styl se změnil do 89 alůe pořád se jede kachnička v tuku a kopce knedlíků. Jídla mohou být lehčí.

ostatně před 150 lety byly běžné ovocné omáčky, pak přišla kariíra knedlíků, mastnoty a masa.

A dneska to vypadá u mladých, že přichází kariéra hambáčů, pizzy a energeťáků, slatkých tyčinek, chipsů tak jsme se od mouky dostali k mouce jen s častějšími zažívacími potížemi a obezitou s nulovou výživovou hodnotou.

Odpovědět
ss

smějící se bestie

10.11.2025 08:24
Jo
a proto jsou na trhu všelijaké ty šmakulády -
které by neprošly přes ČSN na potraviny, že !
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

10.11.2025 08:47 Reaguje na smějící se bestie
co se týká výživy v kontextu zdraví nebo zdraví ovlivňující přísady je ČSN tragicky zastaralá a obecně vágní.
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

10.11.2025 08:52 Reaguje na Jaroslav Řezáč
po 89. jsou tu potraviny, které mohou být nápomocny řešení alergií a diet ale předpisy se nezměnily.

Čínská medicína pracuje s potravinymi jako podpora léčbných procesů.
Odpovědět
JP

Jaroslav Pokorný

10.11.2025 10:17 Reaguje na Jaroslav Řezáč
Nečetl jste stížnosti, že ty nemocniční blafy se nedají jíst?
Odpovědět
ss

smějící se bestie

10.11.2025 10:36 Reaguje na Jaroslav Řezáč
ANO,
ČSN nefungují, protože byly po " sametu " urychleně zrušeny,
no !
Odpovědět
HH

Honza Honza

10.11.2025 08:44
Je to správný článek, správné připomenutí.
Tak jako se záchranou (alespoň zlepšením) planety před oteplením a vyschnutím mají přispět zemědělci, lesníci změnou techniky pěstování, lidi přechodem na elektrovýrobky, tak také lidé by měli změnit své myšlení, životní styl- přehodnotit jídelníček- méně energet. náročných živočišných výrobků, více rostlinných, způsob života: netloustnout, více se pohybovat, místo v autě jezdit na kole, neužívat alkohol a drogy. Je to i cesta ke zdraví, větší výkonnosti v práci, k otužilosti, menší náročnosti, skromnosti.
Je to také cesta k původní přírodě, kdy člověk více zapadal do okolí, byt přizpůsobivý, nenáročný, otužilý.
Je to i cesta křesťanství: buď skromný, více mysli na druhé než na sebe.
Odpovědět
JP

Jaroslav Pokorný

10.11.2025 10:19 Reaguje na Honza Honza
Jenže to je v rozporu s evoluční podstatou života: Snadno a rychle získat kaloricky vydatnou potravu a pak lehnout a s energií šetřit.
Odpovědět
HH

Honza Honza

10.11.2025 11:41 Reaguje na Jaroslav Pokorný
snadno a rychle= technolog. pokrok. Pak si lehnout= i zvířata trpí někdy obezitou (při přemíře potravy, což moc není).
Technolog.pokrok= odtržení od přírody.
Odpovědět

Radek Čuda

10.11.2025 12:12 Reaguje na Honza Honza
" ... člověk více zapadal do okolí, byt přizpůsobivý, nenáročný, otužilý."

Člověk přizpůsobivý samozřejmě je, jinak by už nebyl. Nicméně formy toho přizpůsobení jsou různé a změna okolního prostředí je jednou z nich. Tak je tomu už od pračlověka Janečka.
Kdy bylo lidstvo jako druh vědomě a cíleně nenáročné by mne fakt zajímalo. Plus je otázka co s tím rozumí.
Když to vezmu na to vaše křesťanství, tak většina kostelů (všeho druhu) a církevních objektů tedy fakt moc nenáročná nebyla.
Odpovědět

Jan Šimůnek

10.11.2025 10:35
Právě odešlá vláda posunula statisíce rodin pod hranici chudoby a další, srovnatelné, počty k ní přiblížila. Tihle lidé se prostě budou stravovat tím, co si budou moci dovolit, a ne nějakým eko - bio předraženým šmejdem, údajně s nízkou uhlíkovou stopou.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist