https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/uhelne-a-jaderne-elektrarny-v-usa-celi-konkurenci-levneho-plynu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Uhelné a jaderné elektrárny v USA čelí konkurenci levného plynu

25.8.2017 01:00 (ČTK)
Konkurence levného zemního plynu je hlavním důvodem, proč se ve Spojených státech v posledních letech zavírají uhelné a jaderné elektrárny. / ilustrační foto
Konkurence levného zemního plynu je hlavním důvodem, proč se ve Spojených státech v posledních letech zavírají uhelné a jaderné elektrárny. / ilustrační foto
Konkurence levného zemního plynu je hlavním důvodem, proč se ve Spojených státech v posledních letech zavírají uhelné a jaderné elektrárny. Vyplývá to ze studie, jejíž závěry ve středu zveřejnilo americké ministerstvo energetiky. Pokud se situace nezmění, mohou se některé části USA potýkat s nedostatkem elektřiny. K zabezpečení distribuce je tedy podle studie potřeba více elektřiny jak z uhlí, tak i z jádra.
 

Rozvoj využívání plynu sice vedl k poklesu velkoobchodních cen elektřiny a prospěl spotřebitelům, na druhou stranu ale uškodil ostatním typům elektráren. V letech 2012 až 2016 byly odstaveny uhelné elektrárny o celkovém výkonu 42.700 megawattů, což je asi 14 procent uhelných kapacit. Nebyly s to konkurovat plynu a obnovitelným zdrojům.

Tyto ztráty byly kompenzovány výstavbou nových solárních a větrných kapacit o výkonu 55.700 megawattů. To ale vzbudilo znepokojení z negativního dopadu na spolehlivost americké energetiky, cituje ze zprávy list Financial Times.

Už při provádění studie různé zájmové skupiny přicházely s obavami, že nebude prováděna otevřeným a transparentním způsobem, anebo prosazovaly subvence uhlí jakožto základního paliva. Závěry zprávy se ale jakýmkoli radikálním možnostem intervence na energetickém trhu vyhýbají.

Podle Donalda Furmana z ekologické koalice aktivistů a průmyslu Fix The Grid americké administrativě zjevně došly argumenty i fakta. Osm doporučení studie hovoří o spolupráci se státními regulačními orgány a provozovateli sítí na zlepšování tvorby cen a rozvoji elektrárenství. Vláda i podnikatelé by měli podporovat vývoj technologií, díky nimž by se zvýšila spolehlivost dodávek elektřiny. Své argumenty si v materiálu našli jak zastánci, tak oponenti uhelné energetiky.

Amory Lovins z ekologické skupiny Rocky Mountain Institute konstatoval, že studie nedospěla k žádnému závěru, který by něco změnil na výsledcích předchozích průzkumů. "Spousta práce přinesla nulový výsledek, nudnou zprávu, která ani náhodou neříká, jak by vláda mohla proměnu energetiky zastavit, řekl Lovins.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

TN

Týna N

31.8.2017 21:35
Zdá se mi absurdní, že některé jaderné elektrárny v USA musejí být předčasně uzavírány, protože jejich provoz se finančně nevyplácí. Pokud už se někde elektrárna postaví, měl by se stát postarat o to, aby fungovala tak dlouho, jak dlouho je schopná bezpečného provozu. Je třeba myslet na budoucnost, země, která chce být energeticky samostatná a zároveň ekologická, by měla mít jádro ve svém energetickém mixu. Tímto USA přichází o vedoucí pozici na jaderném trhu. Těžítko jaderného průmyslu se přesune na východ, kde stát oceňuje hodnotu a benefity jaderných elektráren.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist