https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-brne-oslavi-evropsky-den-recyklace-baterii-pokusem-o-rekord-v-jejich-sberu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V Brně oslaví Evropský den recyklace baterií pokusem o rekord v jejich sběru

9.9.2016 14:49 | PRAHA (Ekolist.cz)
Hlavním cílem Evropského dne recyklace baterií je zvýšit povědomí veřejnosti o důležitosti třídění tohoto elektroodpadu
Hlavním cílem Evropského dne recyklace baterií je zvýšit povědomí veřejnosti o důležitosti třídění tohoto elektroodpadu
Licence | Volné dílo (public domain)
Foto | Brianiac / Wikimedia Commons
Už podruhé připadá na 9. září Evropský den recyklace baterií. V rámci jeho oslav se v Brně o týden později pokusí Spolek Ekosmák vytvořit nový český rekord ve sběru použitých baterií.
 

„Pokusíme se překonat rekord v jejich množství vybraném od veřejnosti během jediné akce, který drží momentálně Olomouc s více než 300 sebranými kilogramy", řekl jeden z organizátorů Miroslav Kubásek ze spolku Ekosmák, který je znám jako iniciátor akce Ukliďme Česko. „Každý, kdo přinese alespoň jeden kilogram baterií, bude zařazen do slosování o tablet a další zajímavé ceny“, dodává.

Brněnská akce nazvaná příhodně Recykliště proběhne v neděli 18.9. Kromě pokusu o rekord nabídne řadu soutěží na téma odpady a jejich recyklace. Vše se uskuteční na dopravním hřišti Městské policie v Brně – Pisárkách. Vstup na akci je zdarma.

Hlavním cílem Evropského dne recyklace baterií je zvýšit povědomí veřejnosti o důležitosti třídění tohoto elektroodpadu. Datum se váže k narozeninám slavného italského lékaře a fyzika Luigi Galvaniho, jehož pokusy vedly k sestrojení prvního galvanického článku - základního konstrukčního prvku všech elektrických baterií a akumulátorů.

Přestože sběrná místa pro baterie mají lidé podle společnosti Ecobatu na dosah, baterie podle jeho výzkumu stále netřídí téměř třetina lidí. Jako nejčastější důvod lidé přiznávají lenost (70 %), další neví, kde mohou baterie odevzdat (27 %), nebo mají málo použitých baterií (30 %). V roce 2015 Ecobat zpětně odebral 1 243 tun baterií, což představuje 35 % baterií dodaných na trh.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist