https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-patek-se-v-milovicich-narodila-dvojcata-pratura
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V pátek se v Milovicích narodila dvojčata pratura

2.5.2016 11:10 | PRAHA (Ekolist.cz)
Pozorovat obě mláďata najednou nebylo v pátek možné, protože samice je odkládá do vysokého porostu, což je instinkt, který v přírodě pomáhá mláďata chránit před predátory.
Pozorovat obě mláďata najednou nebylo v pátek možné, protože samice je odkládá do vysokého porostu, což je instinkt, který v přírodě pomáhá mláďata chránit před predátory.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Michal Köpping / Česká krajina
Druhý porod praturů, ke kterému došlo během pátku, měl v neděli radostnou dohru. V rámci etologického výzkumu, který na pastvině dlouhodobě probíhá, odborníci zjistili, že na svět nepřišlo jen jedno mládě, ale že samice přivedla na svět dvojčata.
 

„Obě mláďata by měly být jalovičky,“ uvedla Barbora Valníčková z České zemědělské univerzity, která v neděli pozorování praturů prováděla. Na rozdíl od divokých koní, kde se dvojčata rodí skutečně jen velmi výjimečně, nejsou u divokého skotu porody dvou mláďat zcela neobvyklé.

Pro zdravý vývoj telat v budoucnu je přitom důležité, aby byla obě mláďata stejného pohlaví. „Pokud se narodí býček a jalovička, bývá jalovička často ovlivněna hormony svého bratra a může být v dospělosti neplodná,“ upozornila Barbora Valníčková na jev, který se nazývá freemartinismus.

Celkem jsou tak na pastvině již tři mláďata praturů. Jako první se 20. dubna narodil býček, v pátek 29. dubna pak přišla na svět dvojčata – samičky. Kromě toho je v rezervaci také deset hříbat, z toho devět na milovické pastvině a desáté na pastvině u Benátek nad Jizerou.

Pozorovat obě mláďata najednou nebylo v pátek možné, protože samice je odkládá do vysokého porostu, což je instinkt, který v přírodě pomáhá mláďata chránit před predátory. Jen jednou za čas je přijde nakojit. V pátek tak bylo možné na okamžik zahlédnout na pastvině dvě samice, z nichž každá kojila jedno mládě, druhé z dvojčat se však v té chvíli skrývalo ve vysoké trávě.

„Z prvních dvojčat v rezervaci máme samozřejmě velkou radost,“ doplnil Dalibor Dostál, ředitel ochranářské společnosti Česká krajina. Ke třem mláďatům praturů by mělo v příštích dnech přibýt ještě minimálně jedno, protože březí je přinejmenším také třetí z pěti samic.

Původní pratuři byli v přírodě vyhubení v sedmnáctém století a vědci je zpětně šlechtí od roku 2008. V Milovicích pobývají zvířata druhé a třetí generace zpětně šlechtěných praturů, proces zpětného šlechtění bude trvat přibližně padesát let. Stádo zpětně šlechtěných praturů v Milovicích je první v celé střední a východní Evropě. Do Milovic přijel jeden samec a pět samic loni v říjnu z Nizozemí, kde v rámci projektu TaurOs tamní nadace Taurus Foundation pracuje na zpětném šlechtění praturů ve spolupráci s vědci z Wageningenské univerzity. Cílem projektu je vytvořit zvíře, které stavbou těla, zbarvením i schopností přežít v přírodě bude přesně odpovídat původnímu praturovi.

Přírodní rezervace Milovice je prvním místem na světě, kde od loňského roku žijí všechny tři druhy velkých kopytníků Evropy: zubři, divocí koně a pratuři. První pastvina u Milovic má rozlohu 40 hektarů, druhá u Benátek nad Jizerou 120 hektarů. Na první pastvině je v současnosti osm hříbat, na druhé pastvině je zatím jedno.

Ochranářská organizace na projektech spojených s návratem a ochranou velkých kopytníků spolupracuje s experty z Biologického centra Akademie věd České republiky, Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích, Univerzity Karlovy v Praze, Ústavu biologie obratlovců Akademie věd České republiky, České zemědělské univerzity v Praze, Mendelovy univerzity v Brně, Masarykovy univerzity v Brně a dalších odborných institucí.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist