https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/v-usa-byla-schvalena-geneticky-modifikovana-jablka-ktera-nehnednou
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

V USA byla schválena geneticky modifikovaná jablka, která nehnědnou

8.3.2015 04:48 | PRAHA (Ekolist.cz)
Tam, kde vidí tvůrci GM jablek potenciál ve větším užívání ovoce, mají ale odpůrci GMO nové otázky
Tam, kde vidí tvůrci GM jablek potenciál ve větším užívání ovoce, mají ale odpůrci GMO nové otázky
V USA byla schváleny dva druhy jablek s genetickou modifikací, která zabraňuje jejich hnědnutí. Podle amerických úřadů se u nich nepředpokládá negativní vliv na spotřebitele nebo životní prostředí.
 

Za GM jablky stojí kanadská firma Okanagan Specialty Fruits. Vývoj jablek trval více než 10 let, k uvedení na trh bude potřeba dalších několik let.

V listopadu americké úřady schválily geneticky upravené brambory společnosti JR Simplot, u kterých je podobně jako u jablek zabráněno procesu hnědnutí.

Většina dosavadních GMO byla vyvinuta proto, aby odolala hmyzu nebo postřikům herbicidů, výhody nových jablek nebo brambor jsou však poprvé zaměřeny čistě na spotřebitele. Tam, kde vidí tvůrci GM jablek potenciál ve větším užívání ovoce, mají ale odpůrci GMO podle CNN nové obavy. Jak poznáme, že už jsou jablka špatná, když po dlouhou dobu nezhnědnou? ptají se.



reklama

 
Další informace |

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

sv

8.3.2015 15:36
"..výhody nových jablek nebo brambor jsou však poprvé zaměřeny čistě na spotřebitele." Jak poprvé, a co zlatá rýže ignoranti? Svět zavádí nové GMO odrůdy, které mimo mnoha jiných nesporných výhod jsou také mnohem šetrnější k životnímu prostředí než tradiční odrůdy, nemluvě o tzv. bio, a Evropa se pro změnu vrací do středověku.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist