V USA byla schválena geneticky modifikovaná jablka, která nehnědnou
8.3.2015 04:48 | PRAHA
(Ekolist.cz)
V USA byla schváleny dva druhy jablek s genetickou modifikací, která zabraňuje jejich hnědnutí. Podle amerických úřadů se u nich nepředpokládá negativní vliv na spotřebitele nebo životní prostředí.
reklama
Za GM jablky stojí kanadská firma Okanagan Specialty Fruits. Vývoj jablek trval více než 10 let, k uvedení na trh bude potřeba dalších několik let.
V listopadu americké úřady schválily geneticky upravené brambory společnosti JR Simplot, u kterých je podobně jako u jablek zabráněno procesu hnědnutí.
Většina dosavadních GMO byla vyvinuta proto, aby odolala hmyzu nebo postřikům herbicidů, výhody nových jablek nebo brambor jsou však poprvé zaměřeny čistě na spotřebitele. Tam, kde vidí tvůrci GM jablek potenciál ve větším užívání ovoce, mají ale odpůrci GMO podle CNN nové obavy. Jak poznáme, že už jsou jablka špatná, když po dlouhou dobu nezhnědnou? ptají se.
reklama
Další informace |
Líbil se vám článek? Podpořte Ekolist.cz a pošlete mu pár korun.
Dále čtěte |
Online diskuse
Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
8.3.2015 15:36
"..výhody nových jablek nebo brambor jsou však poprvé zaměřeny čistě na spotřebitele." Jak poprvé, a co zlatá rýže ignoranti? Svět zavádí nové GMO odrůdy, které mimo mnoha jiných nesporných výhod jsou také mnohem šetrnější k životnímu prostředí než tradiční odrůdy, nemluvě o tzv. bio, a Evropa se pro změnu vrací do středověku.
Odpovědět