https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vcera-se-v-milovicich-narodilo-prvni-letosni-hribe-divokych-koni
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Včera se v Milovicích narodilo první letošní hříbě divokých koní

14.3.2016 05:38 | PRAHA (Ekolist.cz)
Hříbě přišlo na svět přesně v 10:55. Klisna Fanny je porodila pod starým bezem.
Hříbě přišlo na svět přesně v 10:55. Klisna Fanny je porodila pod starým bezem.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
První letošní hříbě divokých koní se narodilo včera dopoledne na pastvině v Milovicích. „Je to také první narozený hřebec a první potomek milovického hřebce Northcroft Firestartera. První hříbě, které se v Milovicích narodilo už loni v říjnu, bylo počato ještě před příjezdem koní do Čech,“ vysvětluje etoložka Martina Komárková z Výzkumného ústavu živočišné výroby a Univerzity Karlovy
 

Ta měla štěstí, že mohla pozorovat porod na vlastní oči. Hříbě přišlo na svět přesně v 10:55. Klisna Fanny je porodila pod starým bezem. Matka ho po přibližně jedenácti minutách poprvé olízla. „První chvíle po porodu jsou pro matku a potomka klíčové pro navázání vzájemného pevného vztahu,“ podotýká Martina Komárková. V 11:31 se hříbě postavilo poprvé na nohy.

Situaci chvíli na to zdramatizovala samice pratura, která s bučením přiběhla na místo porodu. Klisna znervózněla a obklopena dalšími třemi tetami odběhla z místa. „Hříbě, pouhé dvě minuty po tom, co se poprvé postavilo na nohy, ji bez problému následovalo,“ popisuje Martina Komárková. Tři hodiny poté, co se postavil, si hřebeček poprvé lehl.

Další dramatické chvíle přinesl střet matky hříběte s jednou z dominantních klisen. V okamžiku, kdy si dominantní klisna Hellie vynucovala blízký kontakt, reagovala matka na její chování hrozbami a Hellie po ní začala vykopávat. Pro matku oslabenou porodem i hříbě, které se drželo v její blízkosti, šlo o nebezpečné chvíle.

Situaci krátce na to zklidnil hřebec Northcroft Firestarter, který ve 14:43 poprvé přiběhl ke klisně s hříbětem, doprovázený klisničkou narozenou loni v říjnu. „Oba byli stejně zvědaví. Zatímco hřebec respektoval sklopené uši klisny, a zkoumal svého syna zpovzdálí, klisnička zkoušela vyzývat novorozence ke hře. Zatím neúspěšně,“ popisuje Martina Komárková.

Do čtyř hodin po porodu se s novým příchozím seznámilo celé stádo a pomalu se vracelo k zaběhnutým pořádkům. „Tedy k odpolednímu odpočinku proloženému pastvou,“ uzavírá Martina Komárková.

„Jsme rádi, že se divokým koním v Milovicích daří. Pro budoucnost hříbat je nyní důležité, aby se pastvinu podařilo včas rozšířit,“ doplnil Dalibor Dostál, ředitel ochranářské společnosti Česká krajina.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist