http://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vedci-v-jizni-americe-nafotili-tajemne-a-vzacne-psy-pralesni
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii

Vědci v Jižní Americe nafotili tajemné a vzácné psy pralesní

12.2.2016 10:16 | PRAHA (Ekolist.cz)
O psech pralesních má věda jen minimum dostupných zpráv a počet aktuálních fotografických nebo kamerových záznamů se limitně blíží nule. Záběr na psy pralesní z fotopasti v Pirre, v provincii panamské Darién.
O psech pralesních má věda jen minimum dostupných zpráv a počet aktuálních fotografických nebo kamerových záznamů se limitně blíží nule. Záběr na psy pralesní z fotopasti v Pirre, v provincii panamské Darién.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Ricardo Moreno, GEMAS Panamá , Fundación Natura, Fondo Darién, Fundación Yaguará Panamá, Southern Illinois University
Panamští biologové si mohou gratulovat. Na sérii instalovaných fotopastí se jim podařilo zachytit procházející smečku psů pralesních. O tomto druhu má věda jen minimum dostupných zpráv a počet aktuálních fotografických nebo kamerových záznamů se limitně blíží nule. Zvířata navíc byla zaznamenána daleko na sever od lokalit, kde se běžně vyskytují, proto se spekuluje o možném rozšíření areálu tohoto druhu.
 

Pes pralesní (Speothos venaticus) je zhruba šestikilovou psovitou šelmičkou, se zakulacenou hlavou, oválným tělem a krátkými nohami. Při pomalé chůzi působí poněkud nemotorně, ale v rychlém běhu umí překvapit nebývalou mrštností. V Brazílii mu místní poněkud nelichotivě přezdívají cachorro-vinagre neboli Octový pes. Jedná se o zvíře vyloženě smečkové, které při lovu početní převahou a koordinovaným útokem vyvažuje svůj poněkud malý vzrůst. Smečka deseti „pejsků“ je schopná uhnat a strhnout k zemi tapíra, která váží dvacetkrát co oni. Pes pralesní vyniká ještě jedním „talentem“, a to nebývalou schopností nebýt viděn.

Skrytý a převážně noční způsob života vlastně může za to, že o psech pralesních se ví jen velmi málo. Například to, že navzdory své velikosti zabírá domovský okrskem jedné smečky plochu až 700 kilometrů čtverečních. Záznam z fotopastí u Panama Yaguará, původně nastražených na větší savce, je tak velkým a radostným překvapením. Jen pro představu, výzkumníci pořídili ve čtyřech sledovaných oblastech celkem 32 000 kamerových dnů (počet fotopastí roznásobených počtem dní v provozu) a pralesní psy zaznamenali jen dohromady jedenáctkrát. Ze záznamu je patrný pohyb psů od Cerro Pirre při východní panamsko-kolumbijské hranici, a také přechod podél území Národního parku Santa Fe při západní hranici.



„Jedná se náš o nejvzácnější úlovek z celého foto-monitoringu,“ říká Ricardo Moreno, zoolog Smithsonianova Institutu výzkumu tropů. „Pes pralesní je enigmatické zvíře celého regionu. Víte, že se na dané lokalitě nachází, ale třeba nikdy ho neuvidíte.“ Šíření psů z Brazílie na sever do nových teritorií by mohlo pomoci stabilizovat početní stavy tohoto druhu. V posledních dvanácti letech se totiž pravděpodobně snížily o čtvrtinu. Psi pralesní dokáží přežít i v člověkem částečně narušených lesích. Kromě střelců a zdivočelých psů nemají nepřátele. Moreno dále neskrývá naději, že pozorovaná smečka už brzo zamíří do sousední Kostariky.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení


Zapomněli jste heslo? Změňte si jej.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama

Blíž přírodě

Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Econnectu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist