https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/velke-firmy-chteji-chranit-arktidu-nebudou-vykupovat-tresky-ulovene-v-oblastech-ktere-dosud-chranil-led
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Velké firmy chtějí chránit Arktidu: nebudou vykupovat tresky ulovené v oblastech, které dosud chránil led

27.5.2016 14:38 | PRAHA (Ekolist.cz)
Moře u Špicberk. Dříve to tu chránil led.
Moře u Špicberk. Dříve to tu chránil led.
Barentsovo moře je čím dál víc bez ledové pokrývky. Tím se tato oblast stala dobře dostupnou pro rybářské lodě. Zároveň hrozí, že intenzivní rybolov pomocí vlečných sítí způsobí na mořském dně velké škody. Řada významných firem a distribučních řetězců se dohodla, že nebudou kupovat ryby, ulovené v této oblasti. Informovala o tom mezinárodní ekologická organizace Greenpeace, která dobrovolnou dohodu iniciovala.
 

Nové rybářské možnosti se otevřely v severní části Barentsova moře – jde o oblast dvakrát větší než je rozloha Francie. Donedávna zde intenzivnímu rybolovu tresek bránil led. Rybolov a ochrana místního prostředí tak podle prohlášení Greenpeace není ošetřena konkrétní legislativou. A nic tak nebrání tomu, aby zde rybářské lodě lovily tresky pomocí vlečných sítí. To je metoda, která má velmi negativní dopady na život na mořském dně.

Mapa oblasti, kterou se velké firmy dohodly chránit.
Mapa oblasti, kterou se velké firmy dohodly chránit.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | Greenpeace

Greenpeace se podařilo přesvědčit velké firmy, aby se dobrovolně zavázaly, že nebudou vykupovat tresky ulovené v nově přístupných lovištích Barentsova moře. Jde o firmy jako McDonald’s, Tesco, Iglo, Young’s Seafood, Icelandic Seachill, dále Norwegian Fishing Vessel Owners Association, Fiskebåt, ruský rybářský koncern Karat a evropský největší zpracovatel zmrazených ryb Espersen.

Podle Greenpeace jde o průlomovou dohodu. Rybářský průmysl se v ní poprvé dobrovolně rozhodl k omezení lovu v arktických vodách.

Podle zjištění Greenpeace v posledních třech letech se do ekologicky cenné oblasti, která donedávna byla chráněna ledových příkrovem, vydávají rybářské lodi. Oblast v okolí Špicberk je domovem polárních medvědů, velryby grónské nebo žraloka grónského. Na 70 % ulovených tresek atlantických pochází z oblasti Barentsova moře.

Greenpeace nyní vyzývá norskou vládu, aby oblast, která spadá do jejích výsostných vod, začala chránit.



reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist