https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vodikova-budoucnost-by-mohla-zacit-diky-jadru-tvrdi-agentura-pro-atomovou-energii
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vodíková budoucnost by mohla začít díky jádru, tvrdí agentura pro atomovou energii

28.3.2012 01:56 | PRAHA (Ekolist.cz)
Vodík by v budoucnu mohl nahradit benzín i naftu. Jak ho ale vyrábět? Na fotografii model výzkumného jaderného reaktoru VR-1
Vodík by v budoucnu mohl nahradit benzín i naftu. Jak ho ale vyrábět? Na fotografii model výzkumného jaderného reaktoru VR-1
Foto | Jan Stejskal / Ekolist.cz
Jaderné elektrárny by v budoucnu mohly jako vedlejší produkt vyrábět vodík, na který sází část technologických futurologů jako na palivo budoucnosti. Vodík by měl v jejich představách nahradit dnešní fosilní paliva, zejména ropu, při výrobě pohonných látek. Díky jeho relativně čisté výrobě by se prý doba „vodíkové ekonomiky“ mohla začít během několika desetiletí. Na právě probíhajícím národním setkání Americké chemické společnosti (ACS) to uvedl Ibrahim Khamis z Mezinárodní agentury pro jadernou energii (IAEA).
 

Klíčem je výroba vodíku z horké páry, která vzniká vlastně jako nepotřebný meziprodukt při výrobě elektrické energie ze štěpné reakce. Podle Ibrahima Khamise už dnešní konstrukce reaktorů umožňuje ekonomickou výrobu vodíku. V budoucnu by prý mohly být reaktory navržené přímo pro tuto produkci.

Většina vodíku se dnes vyrábí z fosilních paliv, zejména zemního plynu nebo zplynováním uhlí. Při výrobě tak vznikají další skleníkové plyny namísto toho, aby se celková bilance snižovala. Jen malá část výroby vodíku, zhruba 4 %, připadají na elektrolýzu, při které se rozkladem obyčejné vody získává vodík a kyslík. Ještě účinější, díky menší spotřebě elektrické energie, je elektrolýza, při které se používá pára.

Podle Khamise jsou jaderné elektrárny ideálním zařízením pro parní elektrolýzu – samy vyrábějí jak páru, tak elektřinu nutnou pro rozklad na vodík a kyslík. Podle odborníků by dnešní jaderné reaktory ale mohly vyrábět vodík jen klasickou cestou z vody o pokojové teplotě. Mohly by tak využít hodiny mimo špičku, kdy elektřinu prodávají za nízký tarif. Budoucí reaktory, speciálně navržené pro výrobu vodíku, by mohly využívat účinější parní elektrolýzu.

Podle Khamise se některé země zajímají o výstavbu nových jaderných reaktorů vybavených parní výrobou vodíku (HTSE), což by umožnilo vyrábět vodík podle poptávky na trhu.

„Výroba vodíku v jaderných provozech může snížit závislost na ropě pro pohon motorových vozidel i na uhlí, ze kterého se dnes vyrábí elektřina,“ říká Khamis. Obojí by mělo pozitivní dopad na životní prostředí, zejména na klima. Jádro samo o sobě je relativně nízkoemisní zdroj a vodík při využití produkuje jen vodní páru. „To představuje dramatické snížení znečištění,“ dodává Khamis.


reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist