https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/volba-prezidenta-2013-sumava-nebo-temelin-milos-zeman-zustava-ve-svych-nazorech-konzistentni
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Volba prezidenta 2013: Šumava nebo Temelín, Miloš Zeman zůstává ve svých názorech konzistentní

8.1.2013 17:30 | PRAHA (Ekolist.cz)
Šumava nebo Temelín, Miloš Zeman zůstává ve svých názorech konzistentní
Šumava nebo Temelín, Miloš Zeman zůstává ve svých názorech konzistentní
Ekolist.cz oslovil všechny kandidáty na post prezidenta České republiky s žádostí o šest odpovědí. V tomto článku naleznete odpovědi Miloše Zemana.
 

1) V Listině základních lidských práv a svobod stojí, že každý má právo na příznivé životní prostředí. Budete coby hlava státu toto právo hájit a prosazovat? Jak?

Miloš Zeman: Příznivé životní prostředí znamená čistý vzduch, čistou vodu a krásnou krajinu, ve které žijeme. Samozřejmostí je, že každý duševně zdravý člověk by měl tyto hodnoty prosazovat.

2) Současný prezident Václav Klaus se výrazně věnoval tématu klimatické změny. Máte vy své silné téma z oblasti životního prostředí, kterému se chcete věnovat? Budete ho prosazovat podobně jako Václav Klaus svůj pohled na klimatické změny?

MZ: Ano, jsem odpůrce solárních a větrných elektráren, protože je považuji za ekonomický nesmysl vzhledem k vysokým dotacím na tuto formu. Mimo jiné jsem pro krásnou zelenou Šumavu, kterou si kvůli zeleným fanatikům nenecháme sežrat kůrovcem.

3) Budete podporovat výstavbu dalších bloků v jaderných elektrárnách Temelín a Dukovany?

MZ: Ano jednoznačně.

4) Jaký máte názor na osud Národního parku Šumava? Měl by být park ponechán přírodním procesům, nebo je má člověk aktivně regulovat? Jak velká část parku by případně měla být ponechána přírodním procesům?

MZ: Já už jsem několikrát k Šumavě řekl, že to již dávno je hospodářský les nikoliv žádný prales. Ten je pouze na Boubíně. Z tohoto důvodu zničení podstatné části Šumavy zelenými aktivisty pokládám za zločin proti přírodě a jsem rád, že došlo k výměně ve vedení národního parku, kde jsou konečně v čele duševně zdraví lidé.

5) Měly by se nevládní (občanské) organizace ve veřejném zájmu účastnit rozhodování o otázkách životního prostředí? Měly by být rovnocenným partnerem státu nebo soukromých firem například ve stavebních řízeních?

MZ: Nikdo nebrání těmto organizacím, aby vyjádřily své připomínky, ale protože mám zkušenosti, že například dálnice D8 je neustálými protesty těchto organizací oddalována, díky tomu kamiony jezdí po serpentýnách a čoudí 10x více, než by čoudily na této dálnici, považuji dosavadní úpravu za přemrštěnou, protože jenom brzdí užitečné dopravní investice.

6) Zavedl byste v případě vašeho zvolení na Hradě pravidla tzv. zelené kanceláře? Například oboustranný tisk a jiné šetření papírem, důsledné třídění odpadů a kompostování bioodpadů, nebo třeba úklid s pomocí ekologicky šetrných prostředků?

MZ: Neměl bych samozřejmě nic proti těmto úsporám, ale ty nepředstavují ani 1 procento, ale maximálně 1 promile z celkových úspor. Daleko více bych podporoval například zateplování budov, než takováto ostentativní gesta.

Miloš Zeman

Miloš Zeman, český politik, ekonom a prognostik se narodil 28. září 1944. Během svého politického působení zastával řadu významných funkcí. V letech 1996 až 1998 byl předsedou Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR a v letech 1998 až 2002 předsedou vlády. Osm let (1993–2001) zastával funkci předsedy České strany sociálně demokratické. V roce 2009 založil Stranu Práv Občanů ZEMANOVCI, jejímž je nyní čestným předsedou.

Za úřadování vlády Miloše Zemana byla spuštěna jaderná elektrárna Temelín a bylo povoleno kácení stromů v I. zónách NP Šumava. Ministerstvo životního prostředí tehdy vedl Miloš Kužvart. Tyto kroky a jejich provádění byly často kritizovány ekologickými organizacemi. Hnutí Duha na konci volebního období také ČSSD vyčítala, že nesplnila svůj předvolební slib vrátit na ministerstvo životního prostředí státní správu lesů a vod.

K problematice Šumavy se Miloš Zeman vyjadřuje dlouhodobě. Patří k zastáncům lesnického přístupu k tamní přírodě a kácení kůrovcem napadených smrků i v nejcennějších oblastech Národního parku Šumava. V roce 2009 hovořil dokonce o zrušení národního parku. Více ve zprávě Zrušme Národní park Šumava, říká Miloš Zeman.

Oficiální stránky Zemanovy prezidentské kampaně se environmentálním tématům nevěnují.


reklama

 

Líbí se Vám Ekolist? Nebo jen chcete udržet možnost si na něm diskutovat?

Je jednoduché mu přispět.


Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist