https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/volby-2013-lide-mejte-radeji-elektrinu-zadarmo-a-svoji-rika-usvit
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Volby 2013: Lidé mějte raději elektřinu zadarmo a svoji, říká Úsvit

2.10.2013 01:38 | PRAHA (Ekolist.cz)
Decentralizace zdrojů a důraz na soběstačnost na co nejnižší lokální úrovni, tak by měla vypadat energetika podle hnutí Úsvit přímé demokracie
Decentralizace zdrojů a důraz na soběstačnost na co nejnižší lokální úrovni, tak by měla vypadat energetika podle hnutí Úsvit přímé demokracie
Hnutí Úsvit přímé demokracie slibuje energeticky soběstačnou Českou republiku od státu, přes regiony, obce až po domácnosti. Podle Úsvitu tak hnutí říká: lidé mějte raději elektřinu zadarmo svoji. Naopak je potřeba revidovat program Zelená úsporám, protože v mnoha případech přinesl často nezvratné škody - a to v případě masivních výměn oken na historických budovách. Na anketu odpovídal člen výkonné rady Jaroslav Novák Večerníček.
 

1. Počítáte s podporou obnovitelných zdrojů energie? Jako podobu bude podpora mít?

Jsme pro maximální energetickou soběstačnost - a to na všech úrovních od domácností přes obce regiony až po stát. Tam kde to jde budovat lokání zdroje a energetiku maximálně decentralizovat.

Naše řešení říká - lidé mějte raději elektřinu zadarmo svoji. A chceme aby se systém dotací změnil - aby stát nepřispíval spekulantům, ale aby pomocí jednorázových příspěvků dotoval rodiny domácnosti, aby se energeticky osamostatnily. V dnešní cenách by potřebu průměrné rodiny pokryl ostrovní solární systém v ceně okolo 70 000 Kč (výkon 2 kWp, což je v horších podmínkách 6 kWh za den a v létě až 20 kWh za den).

2. Jaká má být role ministerstva životního prostřední?

Mělo by přinášet podobné vize, propagovat je a prosazovat.

3. Co plánujete dále s programem Zelená úsporám? Kde na něj vezmete peníze?

My s ním neplánujeme nic - nejsme vláda. Zelená úsporám je třeba v první fázi radikálně pozměnit, protože v mnoha případech přinesl často nezvratné škody - a to v případě masivních výměn oken na historických budovách. I v památkových zónách si lidé mění okna dřevěná za plastová - která samozřejmě ničí historický vzhled, ale samozřejmě mají i negativní důsledky pro mikroklima v bytech a domech. Byty uvnitř plesniví opadávají omítky atd.

4. Jak by měla vypadat protipovodňová ochrana v České republice?

Protipovodňová ochrana kupodivu v našem pojetí úzce souvisí s energetikou. Jsme pro masivní výsadbu lesů - všude tam kde dnes jsou holé pole nebo se pěstují zbytečné plodiny jen kvůli dotacím. Zalesnění má násobný význam:

1) zadržuje vodu a samozřejmě stromy brání půdní erozi, která samozřejmě opět zhoršuje povodně a škody.
2) stabilizuje klima - v horku ochlazuje, v zimě ohřívá
3) tím stabilizuje i povětrnostní podmínky
4) nekonečná zásobárna energie a skvělé suroviny nejen na nábytek ale také ve stavebnictví a mnoha dalších oborech
5) zvýšený turistický potenciál - zalesněná krajina na Šumavě vypadá jinak než sice krásný a pustý a holý sopečný kraj třeba mezi Mostem a Louny - stačilo by zalesnit a je tu o ligu krásněji. A to že lidé mají kam vyběhnout na houby nebo na borůvky - to je taky super bonus

Další věcí jsou koryta řek - řeky skutečně musí mít možnost rozlivu tam, kde to jde. A je třeba skutečně k zamyšlení stávající neschopnost všech odpovědných za protipovodňové varování a také za jistou míru regulace. Vltavská kaskáda v případě ohrožení povodněmi musí primárně chránit lidi. Takže v momentu, kdy hrozí přívalové deště a povodňové vlny, musí bez rozmýšlení maximálně upouštět.

Nemluví s o tom, ale podle mého soudu, jsou pokaždé při povodních kaskády nepřipravené - plné, takže nezadržují vodu. Za tím je i snaha do poslední chvíle například vyrábět elektřinu a vydělávat. V momentě, kdy se vypouští, je výroba ohrožená.

5. Podpoříte dostavbu jaderné elektrárny Temelín, nebo se ji pokusíte zastavit?

Jsme proti. Prakticky veškerá energie z Temelína se exportuje do zahraničí. Cestou je postupné nahrazení centrálních zdrojů energie zdroji lokálními, aby tam, kde to je technicky možné, byly každý dům, každá obec energeticky soběstačné. Jen zrušením centrální přenosové soustavy bychom ušetřili až 20 procent energie.

Občané by měli vědět, že schválení stavby dalších bloků v reálu znamená, že na desítky let se zvýší ceny elektřiny o náklady na výstavbu a provoz. Všechny analýzy jasně říkají, že Temelín není samofinancovatelný - museli bychom jeho výrobu dotovat z přirážky k ceně elektřiny.

6. Povolíte těžbu břidlicových plynů?

Problém přece není, zda těžba ano či ne, ale jakou technologií. Pokud budeme umět těžit plyn tak, aby těžba neničila zemi, pak určitě ano. Pokud by to mělo negativní následky, je třeba je zvažovat.

7. Mají se v Národním parku Šumava chránit přírodní procesy, nebo je přednější turistika a lesní hospodářství?

Ve všech národních parcích světa má přednost příroda. Proto se Národní parky zřizují - aby ji zachovaly v nezasažené podobě. Ale je samozřejmě na občanech, jak se rozhodnou - pokud Národní park nechtějí nebo chtějí nějakou kompromisní podobu, je to jen na nás všech, na čem se dohodneme. Takže tohle je otázka pro referenda, v nichž by se vydiskutovala všechna pro i proti.

8. Jak by měla vypadat energetická koncepce České republiky?

To je na knihu.

Principy jsme už popsali - tedy decentralizace zdrojů důraz na soběstačnost na co nejnižší lokální úrovni. Nejde jen o ekonomiku - decentralizovaný systém je méně zranitelný - když Rusové zastaví přívod plynu a my budeme topit dřevoplynem, sluncem atd., pak nás to potrápí méně. Když teroristé odpálí raketu na Temelín, pak věřím, že je natolik bezpečný, aby nás neohrozilo záření, ale hrozí, že poškodí rozvody, zkolabuje chlazení a nastane blackout. Pak budeme vděční za každý solární ostrov, kterého se samozřejmě výpadek proudu nijak nedotkne.

Další věcí je, že našim ekonomickým konceptem je snižování nákladů na život - k tomu patří i maximální energetická soběstačnost, kdy velká část domácností může mít elektřinu zdarma v rámci v rámci vlastního solárního ostrova. Pochopitelně je tu třeba podpora i dalších technologií - v dřevu máme nekonečný zdroj energie - dokonce vlastního plynu. Dřevoplynem se dnes už topí a kdysi se na něj i jezdilo po celé Evropě, včetně autobusů městských doprav.

Hnutí Úsvit chce podporovat energetickou soběstačnost domácností a obcí

Hnutí Úsvit ve svém volebním programu nemá kapitolu, která by se politice životního prostředí věnovala. Program se týká především ekonomiky a veřejných financí. Úsvit tak například navrhuje snížení spotřební daně z nafty. Podle programu by příjem pro státní rozpočet zůstal stejný a zároveň by se tak zlevnila nafta.

Program hnutí Úsvit naopak odmítá privatizaci podílů ve státních společnostech jako ČEZ. Důvodem je podle Úsvitu, že "české suroviny patří českému národu a není možné s nimi plýtvat nebo je předávat do zahraničních rukou".

Podle Úsvitu by se Česká republika měla stát energeticky soběstačnou na všech úrovních, od státu, přes regiony, obce až po domácností – ovšem nikoli formou dotací pro spekulanty. Podle programu by stát neměl dotovat žádnou komerční výrobu energie, ale měl by naopak podpořit energetickou soběstačnost jednotlivých domácností a obcí. Například podporou kogeneračních spaloven, nebo tzv. fotovoltaických ostrovních systémů, které nezatěžují energetickou sít, ale naopak ji odlehčují.

Úsvit chce usilovat o prosazení pravidel, které by bránily zneužití monopolního postavení majitelů sítí v případě vodného a stočného. Sítě by se měly vrátit do rukou státu a obcí.


reklama

 
Další informace |
Chcete uštěřit? Můžete zkusit kalkulačku cen elektřiny serveru SFinance.cz

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist