https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/nove-zvoleni-poslanci-za-zivotni-postredi-prilis-nebojuji-mini-zeleny-kruh
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Nově zvolení poslanci za životní postředí příliš nebojují, míní Zelený kruh

8.12.2014 01:23 | PRAHA (Ekolist.cz)
Přesnější obrázek o nové Sněmovně si ale bude moci Zelený kruh i voliči udělat až s dalšími hlasováními
Přesnější obrázek o nové Sněmovně si ale bude moci Zelený kruh i voliči udělat až s dalšími hlasováními
Foto | Hynek Moravec / Wikimedia Commons
Na konci listopadu Zelený kruh shrnul roční hlasování poslanecké sněmovny o zákonech týkajících se životního prostředí. Podle závěru Zeleného kruhu hlasují nově zvolené poslankyně a poslanci pro životní prostředí spíše nepříznivě. Ochránci přírody kritizovaný návrh zákona o Národním parku Šumava sice neprošel, dvě třetiny vybraných hlasování ale dopadly z ekologického hlediska špatně.
 

Za první rok fungování nové sněmovny vybral Zelený kruh 6 hlasování. Čtyři z nich dopadly pro životní prostředí podle jeho názoru negativně. Zhruba ve dvou třetinách případů pozitivně hlasovalo 13 poslankyň a poslanců TOP 09, 6 z ČSSD, 3 z ANO a po jednom z KDU-ČSL a z Úsvitu přímé demokracie.

Nejlépe tedy zatím z pohledu Zeleného kruhu hlasuje TOP 09, nejhůře komunisté. Stejně tomu bylo i v minulém volebním období. „První hodnocená hlasování nových poslankyň a poslanců zatím nenaznačují změnu oproti minulému volebnímu období. Klíčové hlasování dopadlo pro Národní park Šumava dobře, brzy se jím ale bude sněmovna zabývat znovu. Velcí znečišťovatelé ovzduší mají mezi zákonodárci většinu. Ani v tom, bohužel, žádná změna,“ říká Daniel Vondrouš ze Zeleného kruhu.

Za nejlépe hlasující poslance označil Zelený kruh Václava Zemka (ČSSD) a Ivana Gabala (KDU-ČSL). Naopak podle Zeleného kruhu nepříznivě hlasoval Alexander Černý a Jan Klán z KSČM, Josef Novotný a Štěpán Stupčuk (s jednou absencí) z ČSSD, Adolf Beznoska a Radim Holeček (vždy s jednou absencí) z ODS. Přesnější obrázek o nové Sněmovně si ale bude moci Zelený kruh i voliči udělat až s dalšími hlasováními. V současné době sněmovna například projednává novelu zákona o posuzování vlivů na životní prostředí (EIA).

Sněmovnou prošel například senátní návrh zavádějící výjimku z kompenzačních opatření za znečištění ovzduší pro velké znečišťovatele a rozšiřující výjimku pro přesouvání emisních stropů. Zatímco dnes je možné vyměňovat stropy mezi velkými znečišťovateli pouze v rámci jednoho provozovatele, v budoucnu výjimka zahrnuje všechny velké zdroje a jejich vlastníky. Tato změna může podle ochránců přírody zabránit zlepšování stavu ovzduší v nejpostiženějších regionech. Velcí znečišťovatelé totiž stanovené přísné limity vymění za mírnější se zařízením v méně zatíženém regionu. Zelený kruh navíc kritizuje, že poslanecká sněmovna projednala tento návrh během pouhých osmi dnů, aniž by se jím zabýval věcně příslušný výbor pro životní prostředí.

Jiný zákon snížil cíle pro recyklaci obalů pod aktuálně v praxi prováděnou výši recyklace. Po několika pozměňovacích návrzích poslanci nakonec přijali návrh poslance Urbana (ČSSD), který v sobě nese čísla pro recyklaci obalů ze všech předložených návrhů vůbec nejnižší.

Zelený kruh na svém webu zveřejnil výběr 143 hlasování Poslanecké sněmovny za posledních dvacet let. Aplikace na adrese http://rosnicka.zelenykruh.cz zobrazuje hlasování podle politických klubů i jednotlivců v kombinaci s volebním obdobím. V celé dvacetileté historii hodnocení hlasovaly o životním prostředí podle Zeleného kruhu nejvstřícněji poslanecké kluby Strany Zelených a strany zvolené z kraje 90. let: Liberálně sociální unie a Křesťanskodemokratická strana. Dobře si vedla také Občanská demokratická aliance, Unie svobody, Věci veřejné, KDU-ČSL a TOP 09. "Některé strany svůj přístup vícekrát výrazně měnily – ODS, KSČM. Jiné prošly pozvolným sestupným vývojem – ČSSD," dodává Zelený kruh.


reklama

 
Další informace |

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

KP

Karel Padevet

8.12.2014 14:33
Poslanci prostě nechtějí vyhazovat veřejné prostředky
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist