https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/ano-jadru-a-domacim-potravinam-shoduji-se-cssd-ano-a-kdu-csl
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Ano jádru a domácím potravinám, shodují se ČSSD, ANO a KDU-ČSL

31.10.2013 01:59 | PRAHA (Ekolist.cz)
Jádrem energetiky má být dostavba Temelína. Ne ale díky povinným výkupům elektřiny, shodují se strany pravděpodobné koalice
Jádrem energetiky má být dostavba Temelína. Ne ale díky povinným výkupům elektřiny, shodují se strany pravděpodobné koalice
Foto | Jan Stejskal / Ekolist.cz
Nastávající vládu zřejmě bude sestavovat koalice ČSSD, hnutí ANO a KDU-ČSL. Na čem se shodují programy těchto tří stran v oblasti životního prostředí? Koalice bude zřejmě pozitivně naladěná rozvoji jaderné energetiky a velmi umírněné podpoře obnovitelných zdrojů. Program Zelená úsporám by se mohl rozjet více, v krajině by se měla lépe zachycovat voda a zelenou dostanou české potraviny.
 

Předvídat, jak bude politika životního prostředí vypadat v příštích měsících a letech, je samozřejmě blízké věštění z křišťálové koule. Navzdory propagované důležitosti není životní prostředí pro žádnou ze stran příliš zásadním tématem. Navíc směřování zelené politiky snad více než v jiných oblastech závisí na tom, která z koaličních stran získá křeslo ministra životního prostředí.

Podle volebních programů, rozhovorů a odpovědí, které Ekolist.cz získal před volbami, se ukazuje největší shoda na rozvoji jaderné energetiky. Tu přímo zmiňuje jak hnutí ANO, tak KDU-ČSL, zatímco ČSSD se ji opatrně nebrání. Socialisté stejně jako křesťané a ANO ale přímo říkají, že nové reaktory musí vzniknout bez povinných výkupních cen na jadernou elektřinu. Obnovitelné zdroje podle hnutí ANO nesmí zdražovat energie zejména průmyslu, podpory se mají dočkat především panely na střechách nebo zpracování biomasy v zemědělských družstvech.

To podporuje ČSSD i KDU-ČSL, která by navíc ráda zvýšila i dohled nad tvorbou cen v energetice, ANO by rádo více dohlíželo na nakládání se surovinami. Vést by se mohla debata o rámcových zákonech na snižování energetické náročnosti české ekonomiky, jako je akce Hnutí Duha Velká Výzva, o které se pozitivně vyjadřuje jak ČSSD, tak hnutí ANO.

Vedle Zelené úsporám, která má zejména stimulovat stavebnictví, se zřejmě i nadále bude rozvíjet systém dotací na domácí kotle. Naopak ekologické daně, které by znevýhodnili špinavé zdroje, se zřejmě zavádět nebudou, byť ANO by chtělo zdanit vývoz energetických surovin.

Strany se shodují i na opatřeních proti povodním, které by měly chránit českou a moravskou krajinu. Všechny tři strany se shodují i na komplexní ochraně České republiky před katastrofálním suchem, kterou je potřeba řešit kvůli probíhajícím změnám klimatu, na čemž se výslovně shoduje ČSSD a ANO. Zejména hnutí ANO a KDU chtějí podporovat české potraviny. Podle ANO by ideálem byla úplná soběstačnosti v základních potravinách. Obě strany také slibují zlepšení možnosti prodeje konečnému spotřebiteli přímo (tzv. ze dvora).

Programy slibují venkovu dotačních programy: KDU chce zemědělské dotace pro výrobce potravin, ANO chce, aby v rámci EU byly narovnány podmínky v oblasti národních a regionálních dotací zemědělcům a potravinářům, což slibuje i ČSSD. Klíčové pro zlepšení schopnosti zadržovat vodu v krajině vidí jak ČSSD, tak KDU-ČSL v Lesích ČR, které musí změnit způsob hospodaření.

V dopravě slibují všechny strany investice do dálniční a silniční sítě, která se bude stavět levněji něž dosud. KDU-ČSL to chce dosáhnout díky dobrým výběrovým řízením a unifikaci staveb, ANO sází na soukromé peníze. Všechny tři strany chtějí podporovat i železnici, ČSSD a ANO slibuje přesun nákladní dopravy ze silnic na koleje. Jak KDU, tak ANO chtějí nové zákony, které se týkají dopravních staveb. Hnutí slibuje změnu legislativy (stavebního zákona, zákona o posuzování vlivů na životní prostředí – EIA atd.) tak, aby byla stanovena jasná a transparentní pravidla, která zjednoduší povolování staveb. KDU zase chce navrhnout urychlení a zjednodušení přípravy a realizace liniových staveb ve veřejném zájmu.

Hnutí ANO a KDU se shodují na otevřenosti vůči evropské legislativě životního prostředí. Nicméně zatímco KDU chce implementovat všechna opatření ochrany přírody, ANO chce usilovat o srovnání zákonů a norem se závaznou legislativou EU. Cílem má být odstranění "nadbytečné a neopodstatněné regulace, která negativně ovlivňuje podmínky pro rozumné podnikání, rozvoj území a tvorbu nových hodnot".


reklama

 
Další informace |
Líbí se Vám Ekolist.cz? Pošlete mu pár korun.
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist