https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vyroba-nafty-z-rostlin-nici-klima-vic-nez-ropa-rika-unikla-studie
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Výroba nafty z rostlin ničí klima víc než ropa, říká uniklá studie

1.2.2012 02:49 | PRAHA (Ekolist.cz)
V Malajsii vznikají plantáže olejové palmy na místech bývalých mokřadů
V Malajsii vznikají plantáže olejové palmy na místech bývalých mokřadů
Biopaliva mají nahradit ropu, protože jejich dopad na klima je mírnější než u fosilních paliv. Podle dokumentů, které unikly Evropské komisi, ale vychází nafta vyrobená ze surovin jako palmový olej, sojové boby nebo řepka olejka hůře, než výroba paliva ze surové ropy.
 

K takovému výsledku došli úředníci Evropské komise při použití metody zvané nepřímé změny využití krajiny (ILUC – z anglického indirect land use change), napsal server Euractiv. Metoda do celkové emisní bilance paliv započítává i emise spojené se změnou původního porostu na palivovou plantáž.

Uniklé materiály se původně zabývaly zkoumáním dopadů těžby ropy z ropných písků v Kanadě na životní prostředí. A srovnání s biopalivy.

Podle textů pro směrnici o kvalitě paliv jeden megajoule energie, získaný z ropných písků, zatěžuje ovzduší 107 gramy CO2. Stejné množství energie získané z ropy představuje 87,5 gramů CO2. Ropa tedy přispívá ke klimatické změně méně než ropné písky. Pozoruhodné je, že špatně z tohoto porovnání vychází i biopaliva – při použití palmového oleje je zátěž ovzduší 105 gramů CO2, u sojových bobů 103 gramů, u řepky 95 gramů a u slunečnicového oleje 86 gramů. Metoda jim totiž započítává i emise vzniklé kvůli kácení a mýcení původních porostů.

Přestože Evropská komise nechtěla data komentovat, jsou podle odborníků z neziskovek i průmyslu srovnatelná s dříve publikovanými výsledky. „Věda jasně prokázala, že mnoho druhů bionafty má negativní dopad na klima,“ řekl Euractivu Robbie Blake, mluvčí organizace Přátelé Země (FoE). "Zejména pokud se kvůli pěstování biopaliv kácejí lesy, jako se to děje v Jihovýchodní Asii."

Evropská unie od loňského roku přešlapuje na místě co se týče další podpory biopaliv. Ve svých původních návrzích vycházela politika EU z předpokladu, že biopaliva jsou víceméně "klimaticky neutrální", tedy že jejich spalováním se uvolňuje jen tolik oxidu uhlíku, kolik předtím do sebe jako rostliny z životního prostředí nabraly.

Jenže podle kritických hlasů je třeba počítat i to, že při samotné přeměně původního lesa na lány energetických rostlin se vypustí do atmosféry velké množství oxidu uhličitého. Navíc původní porosty byly schopné více vázat vzdušný uhlík, než to dokáží zemědělské plodiny. Například v Malajsii dochází i k ničení mokřadů, které uvolňují místo plantážím olejových palem. Kvůli tomu se do ovzduší uvolňuje řádově více skleníkových plynů.

Evropská unie chce, aby zelenou dostala jen ta biopaliva, která mají emise nižší o 35 % ve srovnání s naftou. Od roku 2018 dokonce jen ta, která mají emise nižší o 60 %. Podle aktuální legislativy by podíl biopaliv v dopravě v roce 2020 měl dosáhnout 10 %.

Produkce emisí při započítání využití půdy (CO2/mj)
Palivo Emise (CO2/MJ)
Palmový olej 105 g
Sojové boby 103 g
Řepka olejka 95 g
Surová ropa 87,5 g
Slunečnice 86 g
Palmový olej se zachycováním metanu 83 g
Pšenice (nespecifikovaný způsob zpracování) 64 g
Pšenice (zpracování s využitím zemního plynu a kogenerace) 47 g
Kukuřice 43 g
Cukrová třtina 36 g
Pšenice (zpracování s využitím slámy a kogeneraci) 35 g
Etanol druhé generace (využití půdy) 32 g
Bionafta druhé generace (využití půdy) 21 g
Etanol druhé generace (bez využití půdy) 9 g
Bionafta druhé generace (bez využití půdy) 9 g
Zdroj: Euractiv.com
reklama

 

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist