https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vyzkum-cesi-jsou-skepticti-ke-snizeni-emisi-ale-ochotni-platit
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Výzkum: Češi jsou skeptičtí ke snížení emisí, ale ochotni platit

26.1.2017 01:00 | PRAHA (ČTK)
Češi mají v porovnání s Brity a Poláky více informací o příčinách a důsledcích klimatických změn. Přesto jsou nejskeptičtější v názoru, zda se je podaří dosáhnout klimatických cílů.
Češi mají v porovnání s Brity a Poláky více informací o příčinách a důsledcích klimatických změn. Přesto jsou nejskeptičtější v názoru, zda se je podaří dosáhnout klimatických cílů.
Foto | jiva / Flickr
Češi mají v porovnání s Brity a Poláky více informací o příčinách a důsledcích klimatických změn. Přestože se ale většina oslovených ze všech tří zemí ztotožňuje s cíli Evropské unie na snížení emisí skleníkových plynů, Češi jsou nejskeptičtější v názoru, zda se je podaří skutečně dosáhnout. Vyplývá to z aktuální studie o ochraně klimatu, kterou včera na semináři představil think-tank IDEA z Národohospodářského ústavu Akademie věd ČR. Češi by podle ní byli ochotni i přijmout vyšší náklady pro domácnosti na rozdíl od Poláků.
 

Výzkumníci dotázali přes čtyři tisíce obyvatel v České republice, Velké Británii a Polsku, aby zjistili jejich postoje, vnímání a preference občanů vůči politikám v oblasti klimatu.

Země se lišily zejména v názoru, zda se podaří cílů na snížení emisí dosáhnout. Téměř polovina oslovených Čechů si myslí, že je nepravděpodobné, aby všechny státy EU splnily své závazky. To samé platí o 40 procentech respondentů z Británie a o 28 procentech Poláků. Rozdíly byly i v názorech, jak snížení emisí dosáhnout. Češi preferují zejména odstranění dotací na činnosti poškozující životní prostředí a poskytování podpory energeticky úsporných aktivit.

Britové a Poláci dali přednost systému obchodování s povolenkami a Poláci zákazům i technologickým standardům, uvedl spoluautor studie Milan Ščasný z Centra pro otázky životního prostředí Univerzity Karlovy. Všichni oslovení naopak považují za omezování jejich svobody daně a poplatky na energie a emise.

Češi a Britové také uvedli, že více platit by měl ten, kdo více znečišťuje, nikoliv jen bohatý stát. Poláci si naopak rozdělení na základě množství emisí moc nepřejí. S principem přenesení odpovědnosti na občany, souhlasili oslovení všech tří zemí. Za 40 až 80procentní snížení emisí by byli ochotni platit měsíčně až 46 euro Britové, Češi kolem 13 až 17 euro, ale ochota Poláků platit za přijetí těchto cílů se pohybovala kolem nuly.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MM

Milan Milan

26.1.2017 15:33
To je zase statistika podle zadání nějakého úředníka. Celý den dnes poslouchám v ČRo kolik letadel každý rok přeletí nad ČR (cca 837 tisíc) u uletí nad naší republikou cca 400 km. Při tomto krásném letu spálí každé odhadem cca 0,5 tuny paliva. Můžeme občana šikanovat za starý kotel, nařizovat úřednické šmírování, dokonce omezovat průmysl nebo i pozemní dopravu, ale to co nám padá na hlavy jako by neviděli, nebo co?? Ano jsem taky emisní skeptik protože MŽP a politici střílí naprosto vedle a vůbec zřejmě nepochopili zdroje prachu a obecně smogu..... A to ani nevím jaké změny v proudění vzduchu letecká doprava způsobuje. Ale není normální aby se smogová situace musela vyhlásit pomalu na celém území ČR, to určitě nezpůsobil žádný nezjištěný "palič plastů" ani čudič z horní dolní.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist