https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/vzacny-jako-panda-divokych-exmoorskych-koni-jsou-na-svete-dva-tisice
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Vzácný jako panda. Divokých exmoorských koní jsou na světě pouhé dva tisíce

17.3.2016 14:43 | PRAHA (Ekolist.cz)
Cizí koně tak představují vážné riziko pro čistokrevnost divoké populace. Nedávno bylo navíc u exmoorských koní identifikováno několik unikátních genetických znaků, které jako jediní sdílejí s původními divokými koni z Evropy
Cizí koně tak představují vážné riziko pro čistokrevnost divoké populace. Nedávno bylo navíc u exmoorských koní identifikováno několik unikátních genetických znaků, které jako jediní sdílejí s původními divokými koni z Evropy
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Michal Köpping / Česká krajina
Na celém světě žije pouze 2000 exmoorských koní potenciálně schopných rozmnožování. Jsou tak srovnatelně vzácní, ne-li vzácnější, než panda velká, jejíž populace v roce 2015 čítala 2130 jedinců, uvádí Dalibor Dostál ze společnosti Česká krajina. Koně, kteří mají nejblíže ke svým divokým předkům, žijí v národním parku v jižní Anglii a několika dalších evropských rezervacích, včetně Česka.
 

Čtvrtina těchto koní žije v oblasti Exmooru ve velké Británii, která jim dala i jméno. Tady přežili koně bez péče člověka po celá staletí. První písemná zmínka o nich pochází již z roku 1086. Na konci druhé světové války se však dostali na pokraj vyhubení. V té době jich tu zůstalo jen necelých pět desítek. Přestože se je lidé v posledních desetiletích snaží cíleně chránit a jejich počet se výrazně zvýšil, jejich osud je stále nejistý, tvrdí odborníci z Velké Británie.

Budoucnost vzácných koní paradoxně ohrožuje i jeden ze zvolených způsobů jejich záchrany. „Některé spolky se snaží zvýšit atraktivnost těchto zvířat pro chovatele, a tím i jejich počet, tak, že část hříbat z chovných stád i těch každoročně odchycených na pastvinách ochočí a nabízejí jako jezdecké koně," vysvětluje Dalibor Dostál. Tím se však mění jejich fyzické parametry a vytrácí se vzhled divokých koní. Chovatelé totiž vyhledávají zvířata, která mají o něco delší nohy, krk a hlavu, takže jsou vhodnější k ježdění a působí elegantněji. Generaci za generací se tak tělesné proporce domestikovaných exmoorů vzdalují od původních. V plemenné knize jsou přitom jak volně žijící, tak domestikovaná zvířata stále vedena jako exmoorský pony.

Svoji divokost mohou ale ztrácet i koně volně žijícící na britských pastvinách. „Někteří nezodpovědní lidé totiž chtějí dopřát starým a nepotřebným domácím koním volnost, nebo se prostě chtějí zbavit mazlíčků, kteří je omrzeli, a vypouštějí je mezi volně žijící koně na exmoorských pláních," popisuje Dalibor Dostál. Přestože se divocí koně z Exmooru v přírodě s jinými plemeny nekříží příliš ochotně, prý byly již takové případy zaznamenány.

Domácí koně přivezení na exmoorské pastviny často nejsou odchytáváni z obav před reakcemi bojovníků za práva zvířat. „Je to přitom podobně absurdní, jako kdyby se v polské Bělověži, kde žijí divoká stáda vzácných zubrů, toulali američtí bizoni uprchlí z farmových chovů,“ dodává Dalibor Dostál.

Cizí koně tak představují vážné riziko pro čistokrevnost divoké populace. Genetické výzkumy z posledních let ukázaly, že právě koně z Exmooru svým vzhledem a zbarvením odpovídají původním divokým koním Evropy. Nedávno bylo navíc u exmoorských koní identifikováno několik unikátních genetických znaků, které jako jediní sdílejí s původními divokými koni z Evropy.

Kvůli těmto rizikům roste význam chovných stád divokých koní z Exmooru v rezervacích mimo Velkou Británii. Dvě taková stáda žijí od loňského roku na stepích v bývalém vojenském prostoru Milovice.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist